Hlavní obsah

Nájezdy bezohledných koronaturistů ničí přírodu

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda trpí. Nájezdy lidí do přírody, kterou jako jediné místo v rámci opatření proti šíření koronavirové nákazy toleruje krizové řízení státu, s sebou nesou nežádoucí efekt. Po návštěvách lidí, často po létech znovu objevujících přírodu, zůstávají spousty odpadků.

Foto: Profimedia.cz

Lidé vzali útokem například park lednického zámku. Ilustrační foto

Článek

V Lednici na Břeclavsku je cílem procházek zámecký park. Poslední víkend nebyl tak plný jako o Velikonocích v sezoně bez jakýchkoliv omezení, přesto v parku zanechali návštěvníci své stopy. „Nechápu, proč si nedokázali po sobě uklidit. Při cestě parkem jsem našla papíry od svačiny a prázdnou láhev na lavičce. Co lidem brání po sobě uklidit?“ diví se kastelánka zámku Ivana Holásková.

Zahrada hradu Pernštejn se probouzí k životu

Cestování

Návštěvnický provoz doléhá i na občany z Lednice. Vzhledem k situaci jsou parkoviště zdarma, oficiálně momentálně cestovní ruch neexistuje. Lidé ale přijíždějí a vyvstává otázka, kam si například odskočit. Veřejné záchodky jsou zavřené, stejně jako restaurace a další místa, a tak si lidé ulevují v parku…

Někteří i bez roušek

Podstatně více turistů než v zámeckém parku tráví čas u nedalekého Janohradu. Po jejich odjezdu tam zůstávají odpadky. „Uklízíme, chceme to tady mít hezké. Proto jsme posbírali odpadky, které tady po sobě nechali,“ říká Denisa Sekaninová, která má na starosti provoz památky.

Jeden pytel nasbírali přímo na louce. „Nevadí nám, že lidé přijeli, jsme na to zvyklí. Vadilo nám, že se někteří chovali bezohledně. Bez roušky byli i tam, kde bylo víc lidí. A vadí nám, že odpadky nenechávají jen u Janohradu, ale odhazují je i v lese. My si u hradu uklidíme, v lese ovšem nemá kdo,“ dodala.

„Připadá mi to, jako by letos vyrazili do přírody jiní lidé než obvykle. Jsou to asi lidé, kteří za jiné situace do přírody nechodí a nemají odpovídající návyky,“ komentoval situaci vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově na Břeclavsku Jiří Kmet. Jako by nouzový stav vyhnal do přírody lidi bez vztahu ke krajině, zvyklé asi trávit volný čas v nákupních centrech a podobně.

Památkáři chtějí prodloužit sezonu

Cestování

Vyrytí několika trsů kosatce nízkého a značné sešlapání ploch s kosatci ve skalnaté části území přírodní památky Kočičí skála patří mezi jejich „vizitky“. Ochránci přírody si přece jen z minulých let přivykli na šetrnější vztah lidí k přírodě. Nad Dolními Věstonicemi v ochranném pásmu národní přírodní rezervace je šokovalo zaparkované terénní auto s přívěsem, u karavanu pak čerstvé ohniště.

„Případ jsme předali policii k vyřešení. Já chápu, že jsou ubytovací zařízení uzavřená a lidé chtějí ven, ale platí opatření a je třeba je dodržovat,“ dodal Kmet.

Když se na sociální síti objevily obrázky pytlů s odpadky z Janohradu a dalších míst, měly pozitivní efekt. Mnozí místní vzali na vycházky pytle a pomáhají s úklidem.

„Také jsme vyrazili na lov odpadků. Šli jsme trasu, kterou chodíme se psem,“ uvedla Lenka Laschková, která na krátké trase naplnila dva pytle odpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám