Hlavní obsah

Nad turisty v Řecku i Maďarsku visí hrozba nových restrikcí

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda zařadila na seznam tzv. zelených zemí s nízkým rizikem nákazy, kam Češi mohou bez větších omezení vycestovat, skoro všechny členské státy EU a mnoho dalších evropských zemí. Je však třeba mít se na pozoru – některé státy s novými ohnisky nákazy zvažují, že obnoví alespoň část omezení.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turisté se ke břehům Balatonu zatím moc nehrnou.

Článek

Stejně jako dříve Horní Rakousy u hranic s ČR obnovilo Chorvatsko povinnost nosit roušky v obchodech. Jinak tam ovšem Češi mohou volně cestovat, povinnost předložit negativní test mají jen cizinci mimo EU.

Od počátku jsme věděli, že když postupně otevřeme dveře světu, budeme tady mít importované případy nákazy
mluvčí řecké vlády

O možném obnovení některých opatření se začíná mluvit i v Řecku, kde je aktuálně víc nakažených, než bylo v době karantény.

„Od počátku jsme věděli, že když postupně otevřeme dveře světu, budeme tady mít importované případy nákazy,“ poznamenal mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. Dodal, že Atény jsou „odhodlány ochránit většinu před frivolní menšinou“.

Mluvčí možné scénáře nepřiblížil, ale podle britského listu The Daily Telegraph by Řecko mohlo zpřísnit režim na hranicích, zavést kontroly v barech a restauracích anebo i omezit cestování z některých zemí. Povinnost vykazovat se v Řecku negativními testy na covid-19 mají ode dneška Bulhaři.

Češi si o prázdninách přivezli koronavirus ze šesti zemí, nejvíc ze Slovenska

Domácí

Pravidla pro cestování chce přezkoumat rovněž Maďarsko. ČR sice považuje nadále za bezproblémovou, ale mohlo by změnit podmínky pro cestování na Slovensko, do Slovinska, Chorvatska i Rakouska.

Povolené Rumunsko se potýká s nárůstem

Na české mapě pro cestovatele nesvítí zeleně Švédsko, Srbsko, Černá Hora (v jejich případě je při návratu povinný test či karanténa). Cesty se nedoporučují ani do Bosny a Hercegoviny, Albánie, Kosova, Severní Makedonie, Ukrajiny, Turecka.

Na druhou stranu mezi zeměmi s nízkým rizikem figuruje Rumunsko, kde však počet nakažených rapidně stoupá, aktuálně denně o více než 400.

Řecko už proto pro cestovatele z Rumunska vyčlenilo zvlášť jediný přechod a Rakousko a Nizozemsko všechny z Rumunska posílají na dva týdny do karantény.

Češi jsou Chorvatsku věrní. Němců i Slovinců dorazil trojnásobek

Cestování

„Upozorňujeme, že při cestách do zahraničí je nutno se informovat o podmínkách vstupu, restrikcích a preventivních opatřeních dané země,“ nabádá české ministerstvo zahraničí a dodává, že i během cest do států s nízkým rizikem nákazy doporučuje zvýšenou opatrnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám