Hlavní obsah

Češi jsou Chorvatsku věrní. Němců i Slovinců dorazil trojnásobek

Novinky, mšv

Plné pláže a davy lidí v Chorvatsku zatím nehrozí. V porovnání se stejným obdobím loňského roku dorazila do oblíbené dovolenkové destinace během června pouhá třetina návštěvníků. Čechů, kteří jsou zemi dlouhá léta věrní, přijelo 9 procent. Trojnásobně více bylo Němců a Slovinců.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatská pláž Zlatni rat

Článek

Chorvatsko v červnu zaznamenalo 892 tisíc příjezdů a 4,79 milionu přenocování. Jde sice jen o třetinu obvyklého počtu, ale podle dat Chorvatského turistického sdružení i tak turistů postupně přibývá. Na přenocování se ze 32 procent podíleli Němci a s 29 procenty Slovinci. Domácí tvořili 20 procent, Rakušané 10 a Češi devět.

Konkrétně do země na pobřeží Jadranu dorazilo 64 tisíc Čechů, kteří uskutečnili 346 tisíc přenocování. Odpovídá to 38 procentům loňských příjezdů a 39 procentům přenocování. Podle dat z července však trend pokračuje a jen první týden dorazilo na 42,4 tisíce českých návštěvníků.

Podle statistik z předešlých let si však Češi drží zhruba stále stejnou pozici. V roce 2018 jich do Chorvatska za celou sezonu dorazilo 755 tisíc z celkových 18,6 milionu. Tvořili tak něco málo přes čtyři procenta.

Málo případů

Zatím není nutné obávat se přeplněných pláží nebo nedostatečných kapacit. V provozu je 60 procent hotelů a 72 procent kempů. O dalším otevření rozhodne vzrůstající poptávka. Chorvatsko navíc nadále platí za jednu z nejbezpečnějších evropských destinací, kde na milion obyvatel vychází jen hrstka případů nákazy koronavirem. Během června nebyl hlášen žádný přenos na turisty.

Chorvatsko je letos lépe dopravně obsloužené. Kromě leteckých linek do Splitu, Zadaru či Záhřebu, je možné využít vlaky do Rijeky a poté autobusový rozvoz po pobřeží.

Jak cestovat do Chorvatska autem, vlakem i letadlem včetně letošních cen

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám