Hlavní obsah

Na Olomoucku skončilo testování kolektivní imunity, zapojilo se 9600 lidí

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na Olomoucku v pátek večer skončila testovací studie kolektivní imunity na covid-19. Na odběrových místech v Olomouci, Litovli a v Uničově bylo od minulého pátku otestováno celkem 9559 dobrovolníků. Původní kapacita byla 6500 zájemců, kraji se však kvůli enormnímu zájmu lidí i rychlosti vyšetření podařilo nakonec kapacitu navýšit.

Foto: Petr Marek, Právo

O ukončení testování informoval mj. ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého Marián Hajdúch.

Článek

Dobrovolníci tam jako jediní v ČR prošli nejen rychlotesty, ale byla jim odebírána i žilní krev, která poslouží vědcům pro další, důkladnější vědecký rozbor. Novinářům to řekl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého Marián Hajdúch.

Přibližně 60 procent dobrovolníků, tedy 5735 bylo podle něj z Olomouce, z Litovle a Uničova, oblasti, která byla čtrnáct dnů zcela uzavřena, 3824. Předběžné výsledky studie odborníci zveřejní ve středu v Praze. „Zpracování celého objemu dat ale bude trvat mnohem déle,“ upozornil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

Studie kolektivní imunity klíčový zlom nepřinese, varuje Dušek

Domácí

Olomoucký kraj jako jediný kvůli předpokládanému enormnímu zájmu dobrovolníků spustil ještě před samotnou studií rezervační systém. Dvě hodiny po spuštění registrace bylo obsazeno všech 4000 míst v Olomouci, ještě téhož dne se zaplnila i místa pro Litovel a Uničov, kde se původně počítalo s celkovou kapacitou 2500 míst. „Obávali jsme se, že o studii nebude zájem, ale opak byl pravdou,“ kvitoval Hajdúch.

Zdůraznil, že testy z Litovle a Uničova budou mít pro studii klíčový význam. „Rozdíly oproti těm odjinud jsou, byť zatím nevíme, jak velké. Určitě ale přispějí k zjištění maximálního potencionálu o epidemii, protože na pomyslné čáře se tam dostala nejdál. Data, která získáme, budou použita nejen pro diagnostiku, ale i pro monitorování účinnosti některých vakcín, k zjištění, jaká je tvorba protilátek u nenakažených jedinců,“ dodal Dušek.

Stejně jako nedávno v Praze také zopakoval, že studie nebude představovat žádný bod zlomu při debatě o budoucím rozvolňování opatření. „To bude řízeno hlavně epidemiologickou situací a denním monitoringem rizikových změn,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám