Hlavní obsah

Studie kolektivní imunity klíčový zlom nepřinese, varuje Dušek

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brnoi

Zdravotníci končí se sběrem dat na studii kolektivní imunity, která od minulého týdne probíhala na několika místech republiky. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je ale zbytečné se nyní upírat na výsledky testování, studie se totiž dívá do minulosti a nebude žádným zlomovým okamžikem v rozvolňování či naopak utužování opatření v boji proti koronaviru.

Foto: Novinky

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

„I kdyby teď epidemie opravdu hořela, tak výsledky studie nebudou mít na opatření žádný vliv. Vzhledem k tomu se trochu bojím zklamání veřejnosti. Chtěli bychom opravdu tlumit očekávání, výsledky studie nebudou přelomovým okamžikem a její závěry by neměly narušit debatu o rozvolňování opatření. Studie se dívá dozadu, ne dopředu. Sleduje lidi, kteří se mohli s nemocí setkat. My musíme řešit, co je teď,“ upozornil ve středu v Brně Dušek.

Hlavní cíl studie je podle něj zjištění, jaká je hladina protilátek v populaci. „To nám naznačí jakýsi imunizační potenciál toho viru. Od toho se bude odvíjet celá řada úvah o tom, jakým způsobem například dávat pozor na zranitelné skupiny obyvatel, jak se připravovat na vstupy těchto obyvatel například na léčbu do nemocnic,“ vysvětlil Dušek.

Nouzový stav, jinak hrozí druhá vlna epidemie, varuje Vojtěchova pracovní skupina

Koronavirus

Podle šéfa zdravotnických statistiků je nyní epidemiologická situace dobrá až perfektní.

„Epidemie v České republice ustupuje, dostáváme ji pod kontrolu a my se musíme vracet k běžnému životu. Už několik dní je méně než 60 nových případů za den. „Tím, jak to klesá i přes stále vysoké počty testů, můžeme říct, že se nikde nic nekontrolovatelně nešíří,“ pochvaloval si Dušek.  Stále se ale objevují lokální ohniska.

Virová nálož je nízká, je možný kontrolovaný návrat k normálnímu životu, zní od expertů

Domácí

„To, že jde celkově epidemie k zemi, neznamená, že je to tak všude. Jsou nějaká místa, jako je Chebsko, Domažlicko a částečně Zlínsko, kam musíme zaměřit pozornost, trasovat kontakty nakažených a rychle to hasit. I tak je možná nadsazené říkat těmto místům ohniska, když tam počet případů vyskočí třeba o deset. Takový nárůst bychom přitom ještě před nedávnem vůbec tak neřešili. Ale pokud teď nedovolíme nové vzplanutí, můžeme začít vracet zemi do normálního života,“ prohlásil Dušek.

Reportérka Novinek se nechala otestovat na protilátky koronaviruVideo: Novinky

Samotné výsledky studie by mohly být známé okolo 5. května. Výsledky ale nebudou ještě kompletní, výzkumníci chtějí předložit data i zahraničním vědcům. Týdenní testování začalo minulý týden a koná se kromě Brna v Praze a Olomouckém kraji. Předpoklad byl otestovat 27 tisíc lidí ve čtyřech věkových skupinách od dětí přes mladší dospělé, starší dospělé až po seniory.

Plošné testování končí dříve, poptávka je už jen po mladších ročnících

Koronavirus

Dušek upozornil, že účast na studii nebyla jen na bázi dobrovolníků, kteří z ulice přišli k testovacím stanům. Statistikové či lékaři vybrali také pacienty s nejrůznějšími onemocněními a ty pak kontaktovali s prosbou o zapojení se do výzkumu.

„Imunizační potenciál je celosvětově s otazníkem. Podobné studie se dělají po celém světě. Mělo to smysl, je to velká zkušenost i z hlediska metodiky nebo spolupráce různých složek. Právě spolupráce nemocnic a armády může být v budoucnu základem akčních týmů, které by mohly testovat v lokalitách, kde se objeví nějaká ohniska,“ dodal Dušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám