Hlavní obsah

Na lidech se testuje další vakcína proti covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Inovio Pharmaceuticals zahájila v pondělí testy své vakcíny na lidech. Jde o první fázi zkoušek na 40 jedincích, kdy se zjišťuje, zda nemá látka vedlejší účinky. Předběžné závěry z testů se čekají v létě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká společnost začala testovat vakcínu proti koronaviru na lidechVideo: Center for Pharmaceutical Research, AP

 
Článek

Viceprezidentka firmy Inovio Kate Brodericková, která má na starosti výzkum, uvedla, že pro celý tým je ohromným úspěchem, že se vakcína INO-4800 dostala do této fáze testů za pouhé tři měsíce od zahájení vývoje „Pro nás jako pro tým je to velký úspěch. A ráda bych na to myslela jako na ohromný výsledek pro celou lidskou společnost, protože je to další krok k řešení stávající globální epidemie covid-19.“

Jde o první část testů na lidech, u které se zjišťuje, jestli nemá vakcína vedlejší účinky, a jak ji lidé snášejí, Brodericková uvedla, že Inovio už dříve testovalo vakcíny na proti původci koronavirové infekce MERS, proti lidskému papillomaviru a viru Zika i proti horečce Lassa, jichž se účastnilo na dva tisíce lidí a vše proběhlo bez problémů. Žádná z těchto vakcín ale nebyla schválena pro použití.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

Více než případné vedlejší účinky ji ale zajímá, jakou imunitní reakci vyvolá vakcína podávaná ve dvou dávkách s odstupem čtyř týdnů. „Budeme testovat jejich krev na různé protilátky a T-lymfocity (což jsou specifické bílé krvinky potírající viry a aktivizující imunitní systém - pozn. red.) o nichž jsme přesvědčeni, že budou klíčové pro schopnost těla se bránit viru.“

Foto: ČTK/AP

Příprava vakcíny firmy Inovio Pharmaceuticals pro testy

Jejich krev se bude testovat nejen po podání každé dávky, ale také po roce. Brodericková však však chce, aby další odběry kvůli vysokému počtu obětí covid-19 proběhly už po pár měsících, aby se mohlo požádat o vstup do druhé fáze testování na lidech, kdy už se podává vakcína klidem, kteří se mohou dostat do styku s covid-19.

INO-4800 je syntetická vakcína využívající RNA viru, kterou rozluštili začátkem roku čínští a australští vědci. Protilátky by po podání jako u jiných vakcín produkovalo tělo.

Vědci závodí s časem, vakcína proti koronaviru však může být hotová až po epidemii

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám