Hlavní obsah

Na covid-19 může zabírat koktejl protilátek

– New York
Novinky, Alex Švamberk

Američtí vědci z Columbijské univerzity v New Yorku identifikovali v krvi pěti lidí, kteří se vypořádali s onemocněním covid-19, celkem 61 protilátek. Devět z nich má mimořádný potenciál při neutralizaci patogenu, uvedl list The Guardian.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Zkumavky s odebranými vzorky od lidí, u nichž je podezření na nákazu koronavirem

Článek

„Izolovali jsme velmi účinné protilátky, které mohou být masově vyráběny a distribuovány,“ řekl profesor David Ho, který vedl výzkum. „Lze předpokládat, že by mohly sloužit k prevenci nebo léčení nakažených SARS-CoV-2,“ dodal Ho s tím, že se soustředí na léčbu covidu-19 v počátečním stadiu po nakažení. Zaměřuje se zejména na pacienty, u nichž je riziko, že se u nich vyvine vážná forma nemoci, tedy hlavně na seniory a lidi trpícími jinými nemocemi.

„Co se týká prevence, mohly by jistě nahradit vakcíny,” domnívá se Ho. Žádná očkovací látka zatím k dispozici není a podle středečního sdělení představitele Světové zdravotnické organizace (WHO) Mika Ryana ani nebude dříve než na začátku příštího roku.

Úspěch u křečků

Testy v buněčných kulturách ukázaly, že tyto extrahované protilátky likvidují koronavirus SARS-CoV-2. Když byla jedna z látek podána v injekci křečkům, ochránila je před nemocí. „Plicní tkáň křečků, které jsme léčili, zbavila zcela viru,“ uvedl k účinkům protilátky profesor Ho, který odhaduje výrobní cenu dávky a protilátek na 50 dolarů.

Máme vakcínu proti covidu, hlásí Rusové

Zahraniční

Nejúčinnější protilátky neutralizují virus tím, že se napojují na proteiny, jimiž se váže na napadenou buňku. Když je má virus zablokované, nemá se jak přichytit na napadenou buňku, která mu slouží k replikaci.

Test účinků příští rok

První fáze klinických testů, která se zaměřuje na to, zda nemá preparát vedlejší účinky, by podle Hoa měla začít v říjnu. Testy zjišťující účinek však čeká až na počátku příštího roku.

Profesor Sadchev Sidhu z torontské univerzity, který se chystá letos taky provést klinické zkoušky protilátek, se domnívá, že je lepší zaměřit se na více protilátek a jejich směs.

Protilátky poskytují ochranu na tři až šest měsíců, což je méně, než kolik obvykle poskytuje vakcína, ale ta ještě není hotová a není u ní jasné, jak dlouhou ochranu poskytne.

S protilátkami při léčbě se experimentuje od jara, kdy se začala podávat krevní plazma vyléčených vážně nemocných.

V Itálii i v USA už dávají nemocným s Covid-19 plazmu vyléčených

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám