Hlavní obsah

Merkelová naznačila postupné otvírání hranic se sousedy

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s poslanci CDU/CSU uvedla, že Německo by brzy mohlo v součinnosti se sousedními zeměmi začít otvírat hranice, napsala agentura DPA s odvoláním na zdroje ze schůzky. Při otvírání hranic směrem k sousedům chce, aby se uplatňoval dvoustupňový proces. Kancléřka nechce, aby se kontroly konaly do konce roku.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Změny v hraničních kontrolách by se měly provádět ve spolupráci se sousedy, uvedla Merkelová. Pokud se bude vyvíjet příznivě situace v šíření koronavirové nákazy, existuje podle kancléřky jasná perspektiva obnovení schengenského systému otevřených vnitřních hranic EU.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nejdůležitější je otevření hraničních přechodů jako celku. Na mnoha místech to však bude dvoustupňový proces, uvedla Merkelová. Otevírání hranic bude projednávat spolková vláda ve středu, v pátek 15. května totiž končí systém kontrol na hranicích Německa s ostatními zeměmi.

Jednotlivé spolkové země tlačí na vládu, aby hraniční kontroly uvolnila. Agentura DPA napsala, že mnoho poslanců CDU/CSU žádá urychlené otevření hranic. Kancléřka uvedla, že na hranicích s Nizozemskem a Belgií Německo hraniční kontroly nezavedlo, a tak to má i zůstat. Připomněla, že Česko a Polsko zavedly své hraniční kontroly a o režimu na hranicích s Dánskem a Lucemburskem mají jednat i šéfové regionálních vlád.

Nejvíce pomohlo zavření škol, zavření obchodů vůbec, zjistili němečtí vědci

Koronavirus

Česko už dalo najevo že chce uvolňovat kontroly, a to platí také o Rakousku.

Na otevření hranic tlačí podle Markuse Wallnera (ÖVP), šéfa spolkové země Vorarlbersko regiony kolem Bodamského jezera. „Regiony kolem jezera stále více tlačí na své vlády, aby se hranice otevřely,“ řekl Wallner. Vzhledem k vývoji pandemie už není důvod mít uzavřené hranice. „Porozumění, proč byly hranice uzavřené, je pryč. Potřebujeme co nejrychlejší řešení v této čtyřčlenné oblasti,“ uvedl Wallner.

Sousední Sasko ruší protikoronavirová opatření. Otevře restaurace, školy i obchody

Koronavirus

Opatrný je v otevírání hranice francouzský prezident Emmanuel Macron. V pondělí v telefonickém rozhovoru s Merkelovou řekl, že jeho země chce v hraničních kontrolách pokračovat ještě do poloviny června. Na německo-francouzské hranici se však mají podnikat kroky k normalizaci s cílem vrátit se v červnu k původnímu schengenskému systému otevřených hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám