Hlavní obsah

Matovič připustil rychlejší uvolňování restrikcí na Slovensku, rozhodne se v pondělí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovensko by mohlo urychlit uvolňování restrikcí zavedených kvůli pandemii nového druhu koronaviru. Slovenský premiér Igor Matovič ve čtvrtek připustil, že konzilium odborníků v pondělí zváží otevření všech provozů při dodržování pravidla 25 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič.

Článek

Reagoval tak na příznivá čísla v počtu pozitivně testovaných lidí na covid-19 na Slovensku, která se za poslední týden pohybují od dvou do sedmi nových infikovaných denně. „Buďme však nadále velmi opatrní. Slovensko ekonomicky nepřežije druhou a třetí vlnu nákazy,“ upozornil Matovič.

Slovenská ekonomika může propadnout až o 13,5 procenta

Koronavirus

Rozvolňování mělo být podle původního plánu rozloženo do čtyř fází. V první fázi byly otevřeny prodejny do 300 metrů čtverečních, restaurace a provozy veřejného stravování, ale pouze přes prodejní okénka. Lidé mohou také využívat vnější sportoviště v případě bezkontaktních sportů, bez využívání šaten, sociálních zařízení a samozřejmě bez diváků. Otevřeny jsou dělnické ubytovny bez poskytování společného stravování, vnější tržiště, prodejny automobilů a autobazary.

Slovensko nebude od pendlerů vyžadovat test na koronavirus

Evropa

Podle původního plánu by se ve druhé fázi (od 6. května) měla otevřít kadeřnictví, manikúry a pedikúry, vnější turistické atrakce, fungovat mohou znovu také taxislužby, konat se mohou znovu i bohoslužby a svatby.

Ve třetí fázi od 20. května by se měly otevřít obchody a služby v prodejnách do 1000 metrů čtverečních, veřejné stravování na terasách, masáže, muzea, galerie, knihovny a výstavní síně. Ve čtvrté fázi (od 3. června) by se měly otevřít školy, kina, divadla, obchodní centra, bude možné pořádat sportovní a kulturní akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám