Hlavní obsah

Matku a jejího předčasně narozeného syna oddělila zavřená íránsko-irácká hranice

Novinky, das

Iráčanka Rafiqa Ibrahim Radiová před více než měsícem předčasně porodila svého syna v íránské nemocnici, ve které byl větší předpoklad, že se o syna dobře postarají. Po dvaceti dnech strávených na novorozenecké jednotce intenzivní péče jí lékaři doporučili, aby si šla odpočinout domů, což učinila. Stalo se tak těsně před uzavřením íránsko-irácké hranice kvůli koronaviru.

Iráčanka, která předčasně porodila v Íránu, teď kvůli zavřeným hranicím nemůže za novorozeným synemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Rafiqa byla ve dvacátém osmém týdnu těhotenství, když jí lékaři oznámili, že se její ještě nenarozené miminko přestalo vyvíjet a bude tak u ní zapotřebí vyvolat předčasný porod.

Doporučili jí odborníky z íránské nemocnice v Ahwázu, která se nachází pouhé dvě hodiny cesty od jejich domova v Basře.

Porod v tamní nemocnici proběhl dobře a její syn Seif byl okamžitě umístěn do inkubátoru na novorozenecké jednotce intenzivní péče. Když se Seifův stav po dvaceti dnech stabilizoval, lékaři matce doporučili, aby si odešla na pár dní domů odpočinout - syn do té doby natolik zesílí, že si jej následně bude moci odvézt domů.

Novorozená holčička i přes nízkou porodní váhu zvládla těžký průběh covid-19

Koronavirus

Bohužel v té době neměl vůbec nikdo tušení, že kvůli koronavirové epidemii dojde k uzavření íránsko-irácké hranice, což proběhlo velmi rychle, tudíž se Rafiqa nestihla za svým synem vrátit.

V současné době tak rodiče každý den úzkostlivě čekají na všechny zprávy z nemocnice, jak se jejich synovi daří. „Za těch 40 dní jsem opravdu zestárla. Přestože nám z nemocnice posílají pravidelně videa se synem, je to velmi těžké,” svěřila se Rafiqa.

V thajské porodnici dávají ochranné štíty i novorozencům

Koronavirus

Nyní se sice otci dítěte podařilo vyjednat souhlas irácké strany s převozem dítěte domů, ale stále ještě nevědí, jak se k celé události postaví íránské úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám