Hlavní obsah

Novorozená holčička i přes nízkou porodní váhu zvládla těžký průběh covid-19

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se dívka z italského severu narodila, vážila pouhé dva kilogramy. Dva dny po narození přitom byla pozitivně testována na koronavirovou infekci. Jelikož se jí přesto dobře dařilo, rodiče si ji mohli odvézt domů. Po dvaceti dnech se jí ale velmi přitížilo a kvůli zástavě dechu byla na jednotce intenzivní péče intubována a připojena k ventilátoru. Stala se tak prvním novorozencem s těžkým průběhem onemocnění na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novorozená holčička, které ve dvou dnech zjistili koronavirus, poprvé zahýbala nohamaVideo: AP

 
Článek

Podle lékařů z italského města Cuneo v serverní oblasti Piemont na tom dívka první dny na ventilátoru nebyla vůbec dobře. „Ležela v přísné izolaci jednotky intenzivní péče a byla zcela závislá na ventilátoru,” svěřila se lékařka Andrea Sanniaová, vedoucí oddělení novorozenecké intenzivní péče nemocnice Pinerolo.

Stav dítěte se začal zlepšovat až po třech dnech na ventilátoru. Po další době začala dýchat sama a nyní je podle lékařů na nejlepší cestě k úplnému uzdravení.

Jsem na tebe superhrdá, vzkázala dcera premiérova strážce, který podlehl viru

Koronavirus

Na videu je vidět, jak poprvé v inkubátoru pohnula nožičkama poté, co opět nabyla vědomí.

Dívka je považována za první známý případ novorozence s covid-19, jenž musel být kvůli těžké formě onemocnění připojen k ventilátoru.

Podle údajů ze 14. dubna bylo v Itálii registrováno 139 422 případů s COVID-19, 17 669 úmrtí a 26 491 uzdravených lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám