Hlavní obsah

Lidé v Moskvě musí zůstat doma. Putin vyhlásil nepracovní týden

Moskva

Moskevský starosta Sergej Sobjanin v neděli oznámil, že rozšiřuje domácí izolaci na všechny obyvatele ruské metropole. Dosud platila pouze pro seniory nad 65 let. Nejde o karanténu, lidé mohou za určitých podmínek vyjít, je také možné do města vjet nebo ho opustit. Prezident Vladimir Putin vyhlásil nepracovní týden.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Prodavači s ochrannými štíty s moskevském obchodě

Článek

Od pondělí budou miliony Moskvanů smět z domu či bytu jen v nezbytných případech: kvůli vyhledání naléhavé pomoci, nákupu v nejbližším obchodě či lékárně, anebo kvůli cestě do práce. A to jen do nezbytných profesí, protože prezident Vladimir Putin vyhlásil nepracovní týden. Mezd lidí se opatření nedotkne.

V Moskvě už jsou zavřená nákupní a zábavní střediska a restaurace.

Starosta Moskvy si ale stěžoval, že lidé opatření nedodržují, senioři například jezdí MHD, ač pro ně už několik dní zákaz vycházení platí.

První plošná karanténa v Rusku: Moskevský starosta motivuje seniory rubly

Koronavirus

Povoleno bude podle listu Kommersant také vyvenčit zvířecího mazlíčka, ale jen do vzdálenosti sta metrů o bydliště, anebo vynést smetí. "V nejbližších dnech, po přijetí odpovídajících kroků, bude možné vyjít z domova v Moskvě pouze na speciální povolení," upozornil deník. Tento režim izolace v domovech nicméně "neomezuje právo obyvatel do Moskvy přijíždět, anebo město opouštět". Starostův výnos nepočítá s omezením automobilové dopravy.

Sobjanin předpověděl, že za této situace hodně lidí přijde o práci. Radnice je připravena pomoci, v prvním kroku začne nezaměstnaným vyplácet 19 500 rublů měsíčně (asi 6000 Kč) jako kompenzaci za ztracenou práci.

V Rusku bylo za uplynulých 24 hodin zjištěno 270 nových případů nákazy koronavirem, celkový počet nakažených stoupl na 1534. Zemřeli další čtyři lidé, čímž se celkový počet obětí zdvojnásobil. Celkem 64 lidí se uzdravilo, uvedla dnes agentura Interfax s odvoláním na operativní štáb. Relativně nejhorší se jeví situace právě v Moskvě, na kterou připadá 1014 případů nákazy a šest mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám