Hlavní obsah

Lék z protilátek, který podali Trumpovi, má stoprocentní úspěšnost

Jitka Zadražilová, Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři hlásí průlom v léčbě koronaviru, píše server americké stanice NBC. Zázračným lékem má být směs protilátek pod názvem REGEN-COV2. Medikament by měl stoprocentně zabránit příznakovému průběhu infekce. Plyne to z výsledků studií společnosti Regeneron Pharmaceuticals. Německo už 200 tisíc dávek tohoto léku zakoupilo.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo společnosti Regeneron Pharmaceuticals v Tarrytownu ve státě New York

Článek

Látka je pro běžné pacienty zatím nedostupná. Lékaři ji používají jen v klinických studiích. Průkopnický lék byl ale podán bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, když se nakazil koronavirem. Navzdory tomu, že Trump patřil kvůli věku a nadváze mezi rizikové skupiny, po týdnu od oznámení nákazy označovali lékaři jeho stav za vynikající.

Trumpem vychvalovaný lék od Regeneronu je schválen k použití

Amerika

Studie byla provedena na vzorku 400 lidí v USA, kteří sdíleli domácnost s někým, kdo byl zrovna nemocný covidem-19. Z prozatímních výsledků plyne, že u žádného z účastníků, kterým byl lék podán, se neprojevil příznakový průběh infekce. Celková virová nálož se snížila asi o padesát procent, a to včetně asymptomatických případů.

Jejich infekčnost navíc trvala jen jeden týden ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo. Pro srovnání, ve skupině, která dostávala placebo, u zhruba 40 procent nakažených trvalo onemocnění tři nebo čtyři týdny.

Přichází naděje, uvedl americký viceprezident a nechal se naočkovat

Koronavirus

Peter Horby, profesor univerzity v Oxfordu, který se účastní zkušebních analýz, loni v září oznámil, že dosavadní testování léku „nepřináší žádné znepokojující a nebezpečné signály ohledně jeho bezpečnosti“. „Tento typ léků založený na umělých protilátkách se už delší dobu hojně používá při léčbě zánětlivých stavů a rakovin. Jsou dostatečně bezpečné a jejich složení je srozumitelné. Myslím si, že v tuto technologii máme důvěru,“ řekl a dodal: „Je to jeden z nejslibnějších léků.“

Trump převezen do nemocnice. Dostává remdesivir

Koronavirus

V Británii dali lék dvěma tisícům lidí

Nyní vyšlo najevo, že se lék testoval na nejméně 2000 britských pacientech ve 174 nemocnicích, píše britský deník Daily Mail.

REGEN-COV2 je směs dvou monoklonálních protilátek proti SARS-CoV-2. Obě protilátky se vážou na dvě různá místa v proteinu, tím blokují schopnost viru navázat se na hostitelskou buňku. Použití dvou různých protilátek brání vzniku mutace, která by viru umožnila vyvinout si rezistenci.

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

Koronavirus

V současnosti američtí vědci zkoumají, zda jde využít REGEN-COV2 jako takzvanou pasivní vakcínu. Tímto způsobem jsou tělu přímo dodány protilátky – na rozdíl od tradičních vakcín, které pomáhají imunitnímu systému si teprve protilátky vytvořit.

Podle stanice NBC by mohl lék REGEN-COV2 poskytnout okamžitou pasivní imunitu lidem, kteří jsou vystaveni riziku nákazy.

„Výsledky naznačují, že se může zmenšit množství viru v těle, a tím ovlivnit příznivý vývoj onemocnění,“ řekl George Yancopoulos, prezident společnosti Regeneron. Informace přicházejí zhruba týden poté, co americký farmaceutický koncern Eli Lilly uvedl, že její podobný preparát s názvem Bamlanivimab byl ve Spojených státech podáván pacientům v několika domovech pro seniory a u 80 procent z nich zabránil propuknutí onemocnění covid-19.

Svět bude žít s koronavirem navěky, řekl šéf firmy Moderna

Amerika

Přípravky společností Regeneron i Eli Lilly byly schváleny americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv pro léčbu mírného až středně těžkého průběhu nemoci covid-19. Daily Mail ale upozorňuje, že preparáty byly velmi málo využívány.

Trump označil preparát za požehnání

Trump ho sice označil za „požehnání v léčbě covidu-19“, s tím, že bude usilovat o to, aby se dostal ke všem nemocným Američanům, kteří by za něj neměli nic platit. Vláda proto nakoupila stovky tisíc dávek a odeslala je do nemocnic po celé zemi.

Těsně před inaugurací nového prezidenta Joea Bidena vyčlenila Trumpova administrativa dalších 2,6 miliardy dolarů na další nákup preparátu. Ovšem 75 procent medikamentu se zatím nevyužilo.

Německo jako první země v EU nasadí protilátkové léky na covid

Koronavirus

První evropskou zemí, která tento experimentální lék zakoupila, je Německo. To nakoupilo 200 tisíc dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (téměř 10,5 miliardy Kč). Potvrdil to německý ministr zdravotnictví Jens Spahn nedělníku Bild am Sonntag.

Anketa

Měla by česká vláda nakoupit přípravek REGEN-COV?
Ano
90,8 %
Ne
4,3 %
Nevím
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11929 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám