Hlavní obsah

Otestovali jsme novou protilátku proti covidu. Brání viru mutovat, hlásí čeští vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi otestovali novou „dvojitou protilátku“, která podle nich účinně chrání před virem SARS-CoV-2 i všemi jeho testovanými variantami. Zároveň také zabraňuje koronaviru, aby mutoval a stával se rezistentní vůči léčbě.

Foto: Biologické centrum AV ČR

Ukázka cílení tzv. bispecifické protilátky

Článek

Protilátku vyvinuli švýcarští vědci z Biomedicínského výzkumného ústavu v Bellinzoně (IRB), jejich čeští kolegové z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích a Českého centra pro fenogenomiku v centru BIOCEV ve Vestci v okrese Praha-západ ověřovali účinnost protilátky v preklinické studii.

Pro vývoj nové účinné látky vyšli švýcarští vědci z protilátek získaných od pacientů, kteří prodělali covid-19. Léčba založená na podávání protilátek je účinná, naráží však na dva hlavní problémy: za prvé musí protilátka zabírat proti právě se vyskytujícím variantám viru, za druhé musí zabránit virovým mutacím.

Zacílení na dvě místa ve viru

„Problém jsme vyřešili spojením dvou přirozených protilátek do jedné molekuly zvané bispecifická protilátka, která cílí na dvě různá virová místa současně,“ vysvětlil Luca Varani, vedoucí týmu ze švýcarského institutu IRB.

Právě zacílení na dvě nezávislá místa ve struktuře viru představuje inovaci, která znemožňuje viru vyvíjet si rezistenci proti léčbě.

Německo jako první země v EU nasadí protilátkové léky na covid

Koronavirus

„I když virus může mutovat, a vyhnout se tak útoku jedné protilátky, prokázali jsme, že nedokáže uniknout dvojitému působení naší bispecifické molekuly,“ doplnil Varani. Pomocí superpočítačových simulací pak vědci molekulu zdokonalili.

Účinkuje i proti britské mutaci

Preklinické testování probíhalo od loňského listopadu v českobudějovických laboratořích Biologického centra AV ČR. Studie potvrdila, že tzv. bispecifická protilátka zneškodňuje SARS-CoV-2 i jeho varianty, včetně nedávné britské mutace.

Kombinovaná účinnost a celková charakteristika tak z nové protilátky činí ideálního kandidáta pro klinickou studii u lidí, tvrdí vědci. Může nejen podpořit léčbu pacienta se slabou imunitní odpovědí, ale zároveň může fungovat jako prevence.

Vakcína od Moderny zabírá i na mutace, uvedl výrobce

Koronavirus

„Ve zvířecím modelu covid-19 poskytuje jediná injekce bispecifické protilátky okamžitou ochranu před onemocněním, která může trvat týdny nebo měsíce. Protilátka účinně snižuje virovou zátěž v plicích a zmírňuje zánět,“ potvrdil Daniel Růžek z Biologického centra AV ČR a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně, který vedl preklinické testování protilátek na zvířatech.

Myší model senzitivní pro infekci koronavirem připravili odborníci v Českém centru pro fenogenomiku po konzultaci s virology, kteří nemohli žádný vhodný model najít. Běžnou laboratorní myš totiž podle Akademie věd nelze na výzkum koronaviru použít, protože je k nemoci poměrně rezistentní.

„Námi vyvinutý myší model je poměrně unikátní i ekonomický a velmi dobře reprezentuje těžké případy nemoci, které pozorujeme u člověka, jako např. zánětlivé odpovědi v plicích a podobně,“ uvedl Radislav Sedláček, vedoucí Českého centra pro fenogenomiku při Ústavu molekulární genetiky AV ČR v centru BIOCEV.

Slánská nemocnice hlásí „dosud nevídanou“ agresivitu šíření britské mutace

Domácí

Bispecifická protilátka byla vyvinuta v rámci výzkumného konsorcia ATAC, financovaného v dubnu 2020 Evropskou komisí v reakci na pandemii covid-19. Mezi jeho další členy patří nemocnice San Matteo v Pavii (Itálie), Karolinska Institute (Švédsko), Braunschweig University (Německo) a Společné výzkumné středisko Evropské komise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám