Hlavní obsah

Trumpem vychvalovaný lék od Regeneronu je schválen k použití

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) schválil o víkendu k experimentální léčbě prostředek na koronavirus REGN-COV-2 od firmy Regeneron, jehož podání si v době nákazy vyžádal americký prezident Donald Trump a pak na něj pěl ódy, jak mu pomohl.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Regeneron Pharmaceuticals v Tarrytownu

Článek

Lék od Regeneronu využívá dvou monoklonálních protilátek vytvořených v laboratoři, které napodobují chování imunitního systému napadeného člověka. Naváží se na virus a ten pak nemůže proniknout do buněk, kde se replikuje.

FDA v povolení uvedl, že se může podat lidem, kteří měli pozitivní test na nový koronavirus a hrozí jim, že by u nich mohla mít nemoc covid-19 vážný průběh. Není ale schválen pro použití u osob, které už jsou hospitalizovány nebo vyžadují podávání kyslíku. Studie prokázaly, že terapie je účinná, když se lék podá záhy po nakažení, uvedl výrobce. I jiné léky většinou zabírají při včasném podání, což se týká i mnoha antivirotik a nejen těch na covid-19.

Trump lék dostal na vlastní žádost poté, co se u něj 19. října prokázala nákaza koronavirem. Uvedl, že právě ten mu pomohl k rychlému uzdravení. Ministr výstavby Ben Carson dokonce uvedl, že když byl Trump vážně nemocný, řekl mu, že „je přesvědčen, že terapie monoklonálními protilátkami, kterou dostal, mu zachránila život.” Jakou roli měl lék v jeho uzdravení, není jasné.

Regeneron žádá o schválení preparátu na covid použitého při léčbě Trumpa

Koronavirus

Regeneron uvedl, že do konce měsíce má dost balení pro 80 000 pacientů a do konce ledna ho bude mít pro 300 000 nakažených.

Preparát do Regeneronu využívá kombinace monoklonálnímch protilátek, tedy imunoglobulinů, které se získávají z klonu aktivovaných B-lymfocytů. Tyto protilátky se napojí na virus, takže ten nemůže proniknout do buněk v těle a ještě je lépe detekovatelný imunitním systémem.

FDA doufá, že experimentální podávání REGN-COV-2 by mohlo pomoci zjistit, kdy je lék nejúčinnější a jestli nemá vedlejší účinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám