Hlavní obsah

Koronavirus pozastavil přechod na nové televizní vysílání v Česku

Novinky, rim

Šíření koronaviru napříč Českou republikou přináší změny i do odvětví, která by patrně většinu lidí na první pohled nenapadla. České radiokomunikace se například rozhodly pozastavit plánovaný přechod na nový televizní standard DVB-T2, a to až do konce března.

Foto: Archiv Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jen během tohoto měsíce měl být starší signál DVB-T ukončen hned na několika místech v republice. „Chceme lidem, kteří mají mnoho starostí se současnou složitou situací, ušetřit alespoň nutnost přelaďování televizních přijímačů. Televizní vysílání je nyní primárním kanálem přenosu informací v reálném čase, pozemní vysílání má na rozdíl od všech ostatních platforem povinnost zajistit přenos vysílání co největšímu počtu lidí a nebudeme tuto situaci komplikovat nutností přeladění. Lidé musí myslet především na ochranu svého zdraví,“ řekl Vít Vážan, generální ředitel radiokomunikací.

„Rušíme proto všechny termíny vypínání stávajícího vysílání až do konce března. O nových datech jednáme s ČTÚ a MPO, je to i otázka mezinárodní koordinace kmitočtů. Jakmile budeme mít harmonogram doladěný, budeme o něm neprodleně informovat,“ doplnil Vážan.

Čtvrtina českých domácností stále není připravena na vysílání v DVB-T2

Internet a PC

Změna se podle něj týká všech termínů plánovaného vypínání stávajícího vysílání DVB-T a přelaďování přechodové sítě DVB-T2 na finální kmitočty. Konkrétně tedy na vysílačích Cheb – Zelená hora a Jáchymov – Klínovec nedojde k vypínání DVB-T multiplexu 2. Nebude ani přeladěna přechodová DVB-T2 síť 12 z kanálu 31 na kanál 38.

Stejně tak nebude vypnuto vysílání programů České televize na DVB-T vysílačích České Budějovice Kleť a Vimperk Mařský vrch, plánované na 19. března, a na vysílačích na jižní Moravě, Brno Kojál, Hády, Barvičova a Mikulov Děvín, které mělo zahájit přechod na DVB-T2 na Moravě 31. března. Vypnuto nebude ani vysílání multiplexu 2 v pondělí 23. března v Ústí nad Labem, vysílač Buková hora, a v Chomutově na Jedláku.

Nové termíny vypínání DVB-T2 signálu budou naplánovány až podle toho, jak se bude situace okolo koronaviru v Česku vyvíjet nadále.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Na Moravě utichne DVB-T vysílání

Část Česka již má přechod na nový standard pozemního digitálního vysílání DVB-T2 již za sebou, další to teprve Česká. Na konci března například dojde k vypnutí...

Výběr článků

Načítám