Hlavní obsah

Nejvyšší čas přeladit. DVB-T vysílání České televize na jihu Čech utichne

Novinky, lez

Po komerčních televizních stanicích čeká přechod na nový standard DVB-T2 také programy České televize. Ty v první generaci pozemního digitálního vysílání přestanou být dostupné již v polovině tohoto týdne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Část přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 mají jižní Čechy za sebou, a to u komerčních televizních stanic. Nyní, přesně 19. března, vypíná stávající DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů České Budějovice - Kleť a Vimperk - Mařský vrch,“ prohlásila Petra Miterová, mluvčí Českých radiokomunikací, které mají šíření DVB-T2 signálu na starosti.

Podle ní se přechod netýká jedinců, kteří programy České televize v HD kvalitě již přijímají. „Finální DVB-T vysílání České televize v multiplexu 21 bylo spuštěno už v ranních hodinách 20. února, diváci tak mohou již mít naladěno, anebo, pokud ještě naladěno nemají, to mohou udělat okamžitě. Stávající DVB-T vysílání České televize z Kletě a Mařského vrchu bude vypnuto už 19. března,“ zdůraznila Miterová.

Na Moravě utichne DVB-T vysílání

Internet a PC

Přechod na DVB-T2 podle ní pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Ve finálních DVB-T2 sítích budou vysílány tyto komerční televizní stanice: Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova CINEMA, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2, a Radio Proglas.

Koho se přechod týká?

Je nutné zdůraznit, že se nucený přechod netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat. Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265), který je pro provoz v Česku nezbytný, je tedy vhodné před nákupem ověřit.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání, stále rostoucí popularitě se například v posledních měsících těší nejrůznější internetové televize. Tuzemští operátoři je totiž často přidávají do balíčků k mobilním paušálům a pevnému internetu za symbolickou cenu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o DVB-T2 set-top boxy nepolevuje

Zájem o set-top boxy a nové televizory v souvislosti s přechodem na nový standard DVB-T2, který byl podle prodejců značný v prosinci, nepolevuje ani na začátku...

Výběr článků

Načítám