Hlavní obsah

Čtvrtina českých domácností stále není připravena na vysílání v DVB-T2

Novinky, ort

Česká republika odstartovala loni v listopadu přechod na nový televizní standard DVB-T2, který má nahradit první generaci pozemního digitálního vysílání. To přestane v nadcházejících měsících fungovat prakticky ve všech koutech republiky. Přesto na nový standard stále ještě není čtvrtina domácností připravena. Vyplývá to z průzkumu internetového obchodu CZC.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Potěšující je na průzkumu alespoň fakt, že se v uplynulých měsících situace výrazně zlepšila. Ještě v říjnu loňského roku totiž na standard DVB-T2 nebyla připravena polovina tuzemských domácností. Aktuálně je to ale již jen 26 procent, tedy zhruba čtvrtina.

Podle průzkumu si 60 procent domácností koupilo loni nový televizor nebo set-top box, který je k příjmu signálu ve standardu DVB-T2 nezbytný. Zbylých 14 procent již mělo přijímač schopný naladit nový televizní standard již dříve.

„Téměř polovina zákazníků vyřešila přechod na DVB-T2 novým set-top boxem. Z těch respondentů, kteří zatím připojení k DVB-T2 nemají a plánují to řešit, si chce 59 procent pořídit novou televizi, zbylých 41 procent set-top box. Tento poměr víceméně odpovídá i prodejům těchto zařízení v roce 2019,” komentoval výsledky průzkumu Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Češi si od DVB-T2 slibují především lepší obrazovou kvalitu

Internet a PC

Lidé jsou lépe informováni

Zlepšila se také informovanost lidí o novém televizním standardu, nedostatek informací má oproti říjnovým 21 procentům už jen 15 procent lidí. V roce 2019 vzrostl prodej televizorů o 45 procent a set-top boxů podporujících standard DVB-T2 dokonce o 208 procent.

„Nejprodávanější televize disponují úhlopříčkou 43 či 55 palců v cenové relaci 9 až 12 000 Kč a poměrně dobře se prodávaly i modely s cenovkou nad 30 000 Kč, případně prémiové modely od společnosti Samsung s cenovkou nad 70 000 Kč,” doplnil Pilský.

V současnosti jsou již od první generace digitálního pozemního vysílání odříznuty západní a jižní Čechy a Praha. „Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G,“ prohlásila Petra Miterová, mluvčí Českých radiokomunikací, které mají šíření DVB-T2 signálu na starosti.

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Jak na to

Koho se přechod týká?

Je nutné zdůraznit, že se nucený přechod netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265), který je pro provoz v Česku nezbytný, je tedy vhodné před nákupem ověřit.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání, stále rostoucí popularitě se například v posledních měsících těší nejrůznější internetové televize. Tuzemští operátoři je totiž často přidávají do balíčků k mobilním paušálům a pevnému internetu za symbolickou cenu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o DVB-T2 set-top boxy nepolevuje

Zájem o set-top boxy a nové televizory v souvislosti s přechodem na nový standard DVB-T2, který byl podle prodejců značný v prosinci, nepolevuje ani na začátku...

Výběr článků

Načítám