Hlavní obsah

Češi si od DVB-T2 slibují především lepší obrazovou kvalitu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina Čechů očekává, že přechod na nové televizní vysílání DVB-T2 jim v porovnání s první generací přinese především lepší obrazovou kvalitu. Nejvíce lidí (35 %) se přitom těší především na to, že si kvalitnější obraz vychutnají u nejrůznějších dokumentů, případně u sportovních přenosů (20 %). Vyplývá to z průzkumu společnosti Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Češi jsou podle průzkumu se současnou kvalitou vysílání v zásadě spokojeni, ale od přechodu na DVB-T2 si 53 % dotázaných slibuje, že se kvalita obrazu ještě zvýší,“ prohlásila Kristýna Hořovská, PR specialistka společnosti Seznam.cz.

Některé komerční stanice potenciálu přechodu plně využijí a přinesou rozlišení HD. Například Televize Seznam nabídne v souvislosti s přechodem rozlišení 1440×1080 pixelů s vysokým datovým tokem.

Zájem o DVB-T2 set-top boxy nepolevuje

Internet a PC

„Jsem rád, že se načasování přechodu našeho vysílání do DVB-T2 potkalo se spuštěním upraveného programového schématu. Už v březnu zařadíme do vysílání další nový obsah v podobě pohádek, dokumentů, seriálů a filmů, který tak naši diváci uvidí díky DVB-T2 již ve vysokém rozlišení,“ prohlásil Ivan Mikula, ředitel Televize Seznam.

Přechod na DVB-T2 se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou. Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je tedy nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

Lepší kvalita a širší programová nabídka. Jak naladit DVB-T2 stanice

Internet a PC

Podle průzkumu volí lidé spíše set-top boxy než nové televizory. „Oproti set-top boxům, o které se zájem na nákupním rádci v posledních pěti měsících zvýšil o stovky procent, se poptávka po televizorech zvýšila podstatně méně,“ komentoval situaci na trhu Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Podle Kriegela lidé sice zájem o koupi levnějších set-top boxů mají, jejich nabídka je ale v rámci slevových akcí vzhledem k enormnímu zájmu omezená.

Podle průzkumu se hned třetina z těch, co si kupovali set-top box, setkala s horší dostupností v některé z prodejen. „I z dat Seznam.cz Vyhledávání vyplývá, že nejvíce lidé v souvislosti s přechodem na DVB-T2 hledají set-top boxy, a kloní se tak k ekonomičtější variantě,“ uzavřel Kriegel s tím, že uživatelům proto doporučuje aktivní sledování dostupnosti levnějších set-top boxů na nákupních rádcích.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Končí DVB-T, televize je třeba přeladit

Ve středu minutu před půlnocí se na vysílačích Cukrák a Žižkov, které pokrývají televizním signálem Prahu a střední Čechy, vypne vysílání programů České...

Výběr článků

Načítám