Hlavní obsah

Koronavirus decimuje Národní gardu po nasazení proti demonstrantům po Floydově smrti

Americká Národní garda je po nasazení během nepokojů po násilné smrti černocha Georga Floyda zdecimovaná nákazou novým typem koronaviru, píše server týdeníku Focus. Zatím nejsilněji se infekce projevila u členů gardy, kteří zasahovali ve Washingtonu u sídla amerického prezidenta Donalda Trumpa, uvedla mluvčí washingtonské jednotky. Přesný počet nakažených ale nechtěla sdělit, napsal Focus.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Členové Národní gardy před Kapitolem ve Washingtonu

Článek

Členové jednotky byli testováni na koronavirus před jejich povoláním do akce, ale i po jejím ukončení, uvedla mluvčí. Během protestů neměli mnozí demonstranti roušky, to platilo ovšem i o členech Národní gardy, kteří zasahovali bez roušek.

Případy nákazy v jednotkách Národní gardy vyvolají obavy, že současné masové protesty ve Spojených státech by mohly přispět k obnovenému šíření viru.

Smršť protestů zasáhla 75 amerických měst, dav se pustil i do rabování

Amerika

Prezident Donald Trump nařídil Národní gardě, aby se v neděli z Washingtonu stáhla. Situace v hlavním městě je podle jeho slov „pod dokonalou kontrolou“. Ve Washingtonu bylo nasazeno 1700 členů Národní gardy.

Historie Národní gardy Spojených států sahá až do roku 1636, kdy se v Massachusetts zformovala první domobrana ve válce proti indiánskému kmenu Pequotů. V současné době je Národní garda jednou z rezervních složek amerických ozbrojených sil, konkrétně armády Spojených států a letectva Spojených států.

Trump prchl před demonstranty do bunkru pod Bílým domem

Amerika

Je zřízena v každém z 50 amerických států a také v oblasti hlavního města Washingtonu, na Guamu, Portoriku a Amerických Panenských ostrovech. Většina členů Národní gardy má běžné civilní zaměstnání na plný úvazek a službu v Národní gardě vykonává na částečný úvazek.

Garda pomáhá při živelných katastrofách či domácích nepokojích a ve výjimečných situacích je možné její vyslání i mimo území USA. Její motto zní: „Vždy připraveni, vždy zde“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám