Hlavní obsah

Hamáček: Pokud bude třeba, zavedeme další restrikce

Právo, Naďa Adamičková

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček nevylučuje, že pokud se křivka nákazy bude zvyšovat, bude muset stát přijmout další restriktivní opatření. Jak řekl v rozhovoru pro Právo, může to být uzavírání hranic s dalšími státy, nebo i obdobná opatření jako v Itálii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Vláda dnes vyhlásila po pětihodinovém jednání nouzový stav. Znamená to, že situace je kritická?

Dospěli jsme k rozhodnutí vyhlásit nouzový stav i proto, že v tomto režimu má vláda větší možnosti reagovat na aktuální vývoj koronavirové pandemie. Situace je vážná. Pokud se podíváme na čísla z Německa, Francie, Španělska, tak tam dochází k exponenciálnímu nárůstu. Všechny zkušenosti ze zahraničí, zejména z Číny, kde se podařilo trend otočit, napovídají, že pokud mají mít opatření smysl, musí se udělat velmi brzo, v zárodku epidemie. Takže pokud jsme k tomu nyní přistoupili, tak je reálná šance, že by opatření mohla zabrat.

Vláda uzavírá hranice a omezuje cestování

Koronavirus

Máte jako vláda nebo krizový štáb k dispozici nějakou prognózu, jak by se situace mohla dál vyvíjet?

Máme prognózy, různé modely. A děláme všechno pro to, abychom tu křivku nárůstu co nejvíce zploštili.

A jaké jsou ty modely?

Nebudu to komentovat.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

V rámci nouzového stavu vzrostly pravomoci státu, jak nařizovací, tak kontrolní. Má vůbec stát dostatek kapacit na takové akce, byť třeba policii posílí armáda?

Musíme to zvládnout.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nouzový stav v ČR

Jste schopni při ohlášených kontrolách hranic s Německem a Rakouskem ohlídat i zelenou hranici, kde se asi nedají čekat masivní přechody, ale nedají se ani vyloučit, byť v omezeném počtu?

Na ochranu tzv. zelené hranice nechystáme nasazení sil a prostředků, to by znamenalo masivní nasazení kapacit bezpečnostních sborů. Takové opatření má smysl v případech migrační krize, kdy se snaží skupiny běženců přeběhnout hranici. V tomto případě věřím v rozum občanů a jejich disciplinovanost. Policii budeme potřebovat jinde.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

Je v plánu uzavření hranic se Slovenskem a Polskem?

Z mého pohledu uzavření hranice se Slovenskem není nutné. Vzhledem k tomu, že Slováci přijali obdobná opatření jako my, uzavřeli hranice, tak od nich žádné zásadní riziko nehrozí. Navíc Slovensko zrušilo autobusovou dopravu přes hranice, takže nebezpečí je minimální, i s ohledem na počet případů koronaviru na Slovensku. Polsko je jiný případ. Hranice s naším severním sousedem jsme nechtěli uzavírat, protože situace s Německem a Rakouskem je horší a tam je potřeba se soustředit. Nicméně očekávám, že pokud vývoj v Polsku půjde tempem, jakým jde, tak budeme uzavírat hranici i s ním.

Oznámili jste, že policie bude kontrolovat lidi v karanténě. Má vůbec stát nebo příslušné orgány přehled o tom, kolika lidí se povinná karanténa týká?

Máme seznamy lidí, kterým byla karanténa nařízena, a podle nich budeme postupovat. Karanténa byla nařízena zhruba tisícovce lidí.

V Česku je 116 nakažených koronavirem

Koronavirus

To zní sice hezky, ale to jsou lidé, kteří se dobrovolně přihlásili, anebo byli zaregistrováni v systému Drozd. Nicméně jsou tady další tisíce lidí, alespoň jak tvrdily cestovky, kteří byli v rizikových oblastech v Itálii a preventivní čtrnáctidenní karanténu ignorují.

Je pravda, že takový přehled opravdu nemáme. Proto nezbývá než apelovat na odpovědnost každého jedince.

Jak si představit policejní kontrolu člověka v karanténě? To přijde policista, a když nezastihne člověka doma, bude někde v koutku čekat, až dorazí domů?

Pokud policista dotyčného doma nezastihne, je jasné, že karanténu nedodržuje a bude se to řešit jako správní delikt.

Češi vzali obchody útokem

Koronavirus

Lidem v karanténě jste ale přiznali možnost třeba venčit psa anebo si jít večer nakoupit...

Znovu opakuji, že apelujeme na odpovědnost každého člověka, že karanténu dodržovat musí a měl by ji považovat za preventivní krok.

Dají se očekávat další opatření?

Nechci vypouštět nějaké poplašné zprávy, ale dají. Běží o to, jak se bude vyvíjet křivka nákazy.

Třeba uzavření nákupních center?

Otevřeně řečeno, moc řešení není k dispozici. Pokud se podíváme do Itálie, tak se asi dá odhadnout, co by případně mohlo následovat. Ale platí, že jsme přijali velmi drastická opatření a hlavně brzy, za což jsme chváleni. Tak doufejme, že to zabere.

Platí zákaz cestování do vybraných zemí i na cestu prezidenta do Číny, kam ho máte doprovázet?

Myslím, že cesta do Pekingu teď není na stole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám