Hlavní obsah

Hamáček navrhuje k očkování využít volební místnosti. Nepravděpodobné, míní Blatný

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude potřeba očkovat denně skoro 70 tisíc lidí. Podle něj by tak mohly být využity k očkování v menších městech a obcích volební místnosti a další infrastruktura, která se při volbách využívá. Hamáček to řekl v pondělí novinářům. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to však nevidí jako pravděpodobné.

Foto: Novinky

Jan Hamáček

Článek

„Naší prioritou je očkování. Budeme potřebovat naočkovat 50, skoro 70 tisíc lidí denně. To je obrovský objem,“ sdělil na tiskové konferenci sociálních demokratů Hamáček.

Mobilní tým v Praze začal očkovat, zájem má 80 procent seniorů

Koronavirus

Toto množství se ale primárně týká až druhé fáze, kdy by mělo dojít k naočkování většiny obyvatelstva. V první fázi, která nyní v Česku probíhá, se očkují hlavně senioři v domovech pro seniory, zdravotníci a příslušný personál.

K tomu, aby bylo možné naočkovat takové množství lidí, chce Hamáček využít volební místnosti. Jako při volbách bude totiž nutné při očkování dostat za krátkou dobu do určitého místa velký počet lidí. „Na ministerstvu vnitra jsme proto zpracovali materiál, který má pomoci v druhé fázi očkování,“ sdělil ministr.

V jednom okrese pouze dva dny

Protože rozsáhlá očkovací centra budou hlavně ve větších městech, volební místnosti by se využily podle Hamáčka v jednotlivých okresech, menších městech a obcích.

V jednom volebním okrese by se pak podle návrhu očkovalo pouze dva dny. Ministr to napsal v sms Novinkám v odpovědi na dotaz, jak bude očkování probíhat vzhledem k tomu, že volební místnosti jsou často ve školách či školkách.

Naočkování milionu nejstarších sníží v Česku počet úmrtí na covid o 70 procent

Domácí

„Návrh předpokládá očkování po dobu dvou dnů v daném okrese, což by znamenalo buď využít té části budovy, kde výuka neprobíhá, nebo na tyto dny školu uzavřít,” sdělil.

Stav nouze další měsíc?

V okresech tak bývá podle něj přes 100 volebních místností. Pokud by se v rámci ČR zvládaly očkovat čtyři okresy denně, bylo by možné proočkovat všechny zájemce do léta. „Z mého pohledu je to velmi ambiciózní, ale na základě té infrastruktury, kterou už máme vybudovanou a vyzkoušenou, velmi efektivní řešení jak populaci proočkovat,” řekl.

Nouzový stav se prodlouží o další měsíc

Koronavirus

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci bude také podle něj potřeba prodloužit nouzový stav o dalších třicet dnů. Kabinet dlouhodobě argumentuje, že bez stavu nouze by skončila platnost některých opatření, a došlo by tak k rozvolnění.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pondělí večer po jednání vlády však uvedl, že o plánu s Hamáčkem ještě bude hovořit, jeho realizaci však nepovažuje za pravděpodobnou. "Musíme očkovat trvale, nikoliv jeden nebo dva dny. Je potřeba, aby v každém tom očkovacím místě byl celý tým, je to jiné složení než například u volební komise. Jsou to jiné specifikace a jiná odbornost těch lidí," vysvětlil.

Sociální demokraté se kromě koronaviru na společném brífinku věnovali i cílům strany pro letošní rok. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) například uvedl, že by chtěl, aby se lidé vrátili zpět k normálnímu cestování. Prosadit tak chce, aby byly uznávány i antigenní, nikoli pouze PCR testy, které jsou několikanásobně dražší.

Reklama

Výběr článků

Načítám