Hlavní obsah

Mobilní tým v Praze začal očkovat, zájem má 80 procent seniorů

Novinky, Natálie Lošková, Jakub Dulínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pondělí začalo v Praze očkování vakcínou proti covidu-19 v některých domovech seniorů pomocí mobilního týmu. Ten připravila Městská poliklinika Praha ve spolupráci s Českým červeným křížem. Během tohoto týdne plánují pomocí týmu naočkovat 360 klientů, dohromady Praha chce v první fázi naočkovat asi 4000 seniorů starších 80 let, kteří jsou umístěni v pobytových službách.

Praha začala očkovat seniory pomocí mobilního týmu Video: Novinky

 
Článek

Očkovací tým, který je schopen fungovat 12 hodin denně 7 dní týdně, by měl vždy tvořit lékař a dva zdravotníci, sestra nebo medik. „Cílem je dokrýt mezery tam, kde nemohou zdravotníci v pobytových službách či na jiných místech zabezpečit očkování ve své režii,“ uvedla v pondělí pražská radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky Milena Johnová. Podle ní má o očkování zájem až kolem 80 procent seniorů.

„Nejčastější důvody, proč to někteří senioři odmítají, je jejich zdravotní stav, kdy mají nějaké kontraindikace. U personálu je zájem kolem 60 procent. Počítáme ale, že se zájem o očkování zvýší,” dodala.

Potíže s koordinací

Ráno vyjel tým z Městské polikliniky Praha, která jej ve spolupráci s Českým červeným týmem obsluhuje, do Fakultní nemocnice Bulovka vyzvednout vakcíny pro pondělní očkování. V pondělí zamířil do domova seniorů Dům u Agáty v Řeporyjích, kde během dne naočkuje 52 lidí. Ještě odpoledne přitom sanitka vyzvedne z Bulovky i dávky na další dny.

AstraZeneca by mohla být ještě v lednu

Ekonomika

„Vakcíny chceme mít uložené u nás v lednici, protože nemusí být uchovány při –70 stupňů za předpokladu, že se spotřebují během pěti dnů,” uvedl ředitel Městské polikliniky Praha David Doležil, s tím, že plánují dávky aplikovat do pátku. „Za celý týden plánujeme naočkovat téměř 360 klientů v různých domovech,” dodal.

Doležil, který ze své funkce působí i jako pražský koordinátor pro očkování proti covidu-19, přípravu mobilního týmu považuje za velký úspěch. Podle něj má přitom Praha na rozdíl od jiných krajů horší pozici pro koordinování očkování. „Praha je ve velmi svízelné situaci, protože vakcíny docházejí do fakultních nemocnic přímo řízených ministerstvem a město, potažmo já ze své pozice máme velmi obtížnou situaci ovlivnit a řídit rozdělení vakcín,” uvedl.

Městská poliklinika bude mít na starosti také administrativu spojenou s očkováním. „Každé očkování se musí registrovat v takzvaném systému ISIN, což je systém pro registraci infekčních onemocnění, dále to musíme registrovat pro pojišťovny, a pokud vznikne centrální objednávací systém, tak ještě tam,” dodal Doležil.

Rezervační systém pro očkování proti covidu-19 by měl být pro osoby nad 80 let spuštěn od 15. ledna.

Praha připravuje vlastní očkovací centrum

Podle radní Johnové zatím město nemá přesná data o tom, kolik lidí již bylo naočkovaných proti covidu-19. „Statistiky zatím nemáme k dispozici, mění se to každý den. Doufám, že se nám dnes s vládou podaří vyjednat, abychom jako kraje dostávali pravidelná data, protože bez těch se nedá dobře plánovat,” uvedla v pondělí.

Dodala, že problém je nyní i s nepravidelnou distribucí vakcín. V minulém týdnu měla Praha k dispozici 23 krabic s dávkami vakcíny, na tento týden pak od státu město mělo dostat o deset krabic méně. V jednom balení je 975 dávek.

Babiš: Naočkovali jsme zatím asi 40 tisíc lidí

Domácí

„Je stále nejisté, kolik dávek budeme dostávat, stále se to mění. Doufám, že se to ustálí a že nebudeme v pozdějším období dostávat méně dávek, protože by to znamenalo i komplikace s očkováním druhé dávky,” dodala Johnová. Po očkování seniorů v pečovatelských domovech podle ní přijde na řadu dalších 60 tisíc, kteří žijí doma.

Současně Praha plánuje připravit vlastní očkovací centrum v Městské poliklinice. Ve spolupráci s městskými částmi pak pro obyvatele chystá i informační kampaň k očkování.

Očkování proti covidu-19 v Česku začalo na konci minulého roku, a to vakcínou firem Pfizer/BioNTech. V úterý by podle České televize mělo do Česka dorazit prvních 8 tisíc dávek druhé schválené vakcíny od firmy Moderna.

Reklama

Výběr článků

Načítám