Hlavní obsah

Guvernér ČNB: Odklad splátek u hypoték se zatím neplánuje

Novinky, Renáta Bohuslavová

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka není v současné chvíli nutné přistupovat k nějakým speciálním ekonomickým opatřením. Koronavir je podle něj jako záplava a je nutné počkat, až voda opadne. Zatím neplánují ani snižování úrokových sazeb ani odklad splátek u hypoték.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok vystoupili 11. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po pracovním obědě.

Článek

„Diskutovali jsme všechny možné hypotetické scénáře potenciálních dopadů epidemiologické situace v Evropě i u nás. V tuto chvíli nikdo nejsme schopní seriózně odhadnout škody, které vzniknout v ekonomice. Je to trochu jako záplava. Nejdříve se snažíme zabránit škodám na zdraví a životech a ekonomické škody budeme moci vyčíslit až voda opadne,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání s premiérem Andrejem Babišem guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Reagoval tak na dotazy, jak se bude ČNB i vláda snažit pomoc ekonomice i podnikatelům zmírnit dopady v důsledku šíření koronaviru.

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

Koronavirus

Paušální řešení ze strany ČNB směrem k odkladu splátek hypoték podle Rusnoka zatím není na místě.

„V tuto chvíli žádná akutní situace není. Nemáme hory neplatičů hypoték. Banky mají velký záměr na tom udržet si své klienty a samy by měly být ochotné vycházet vstříc. Nemyslím si, že v tuto chvíli je na místě nějaké paušální řešení,“ uvedl Rusnok.

Babiš: Banky by se měly podělit

Podle premiéra jsou komerční banky i díky přístupu ČNB ve skvělé kondici. „Můj názor je, že naše komerční banky skvěle vydělávají i díky ČNB a že by se měly podělit. Teď je na to pravá chvíle,” prohlásil Babiš. Jak přesně by se měly banky dělit, ale už neřekl.

Změnu zatím ČNB neplánuje ani ve snižování úrokových sazeb, jak k tomu přistoupila řada okolních států.

„Mluvili jsem o tom a platí naše pozice, že budeme velmi pečlivě sledovat vývoj. Pokud se ukáže, že snížení by bylo rozumným a efektivním opatřením pro podporu české ekonomiky, tak se o tom můžeme bavit. Doba tam zatím ale nedozrála. Voda je ještě vysoko a neopadla. Není to žádné protipovodňové rychlé opatření, které by bylo smysluplné a účinné,” dodal Rusnok.

Reklama

Výběr článků

Načítám