Hlavní obsah

Počty nakažených v Česku skáčou po desítkách

• Aktualizováno

V České republice přibývají další a další případy nákazy koronavirem. Celkem je infikovaných 81 lidí, řekl v půl osmé večer v TV Nova premiér Andrej Babiš, o hodinu později ministerstvo zdravotnictví oznámilo 91 nakažených. I potom ještě číslo stoupalo, před půlnocí platil počet 94. Během odpoledne resort operoval s číslem 64.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Externí firma pro úklid tramvají a autobusů olomoucké MHD přistoupila k důkladnějšímu každodennímu čištění interiérů vozidel.

Článek

On-line reportáž byla ukončena.

23:33 - Italský fotbalový klub Juventus Turín uvedl, že jeho obránce Daniele Rugani byl pozitivně testován na koronavirus. Pětadvacetiletý Ital nemá příznaky nemoci.

23:09 - Na bratislavském hlavním nádraží byla ve středu večer odstavena souprava společnosti RegioJet, která přijela z Prahy do Bratislavy a měla směřovat do Žiliny. Soupravu podle webu tvnoviny.sk odstavili kvůli podezření na koronavirus. Cestujícímu z Rakouska naměřili zvýšenou teplotu.

22:28 - V Česku už je 94 případů nákazy, oznámil na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

22:10 - Po celé Itálii se zavřou všechny obchody vyjma těch s potravinami a lékáren, dále bary i kadeřnictví, oznámil to podle agentury Reuters premiér Conte.

V Itálii zavřou všechny obchody kromě těch s potravinami

Koronavirus

21:50 - Olomoucký kraj má čtvrtý případ nákazy koronavirem. Jde o šestatřicetiletého muže z Přerovska, byl v Itálii, řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

21:24 - Ministerstvo zdravotnictví varuje před podvodnou SMS zprávou, která se údajně šíří. Je podepsána právě ministerstvem a příjemce upozorňuje na to, že porušil karanténu. „V žádném případě se nejedná o zprávu našeho ministerstva,” uvedl resort.

21:03 - Kvůli šíření koronaviru bylo zrušeno mistrovství světa v krasobruslení, jež se mělo konat od 16. do 22. března v kanadském Montrealu.

20:40 - Prvním nakažený z Moravskoslezského kraje je muž, který se před několika dny vrátil z Itálie, kde byl lyžovat v oblasti Trentina a od svého návratu byl v karanténě, uvedl ve středu večer hejtman Ivo Vondrák (ANO).

20:34 - Počet nakažených narostl na 91. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Od včerejška se počet nakažených zvýšil o 28.

20:32 - Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi uvedl, že efekt přijatých opatření by se měl hodnotit po týdnu - průměrná inkubační doba se podle něj pohybuje kolem pěti, šesti dnů. „Někdy ve čtvrtek, v pátek očekávám kulminaci případů těch, kteří se vrátili v souvislosti s dovolenou v Itálii,“ řekl s tím, že pokud by byl nárůst i dál strmý, přistoupil by stát k dalším opatřením.

20:20 - Čtyřiaosmdesátiletá žena z Brna, která je nakažená, je ve stabilizovaném stavu a leží na standardním pokoji. Řekl to ředitel brněnské fakultní nemocnice Jaroslav Štěrba.

Koronavirus potvrzen i v Brně, onemocněla i 84letá žena

Koronavirus

20:02 - Nejvíce potvrzených případů Covid-19 je v Praze, celkem 41 z 81. Pět lidí je hospitalizováno na Bulovce, jeden je na jednotce intenzivní péče. Podle TV Nova jde o taxikáře, u nějž zatím není jasné, od koho se nakazil. Další čtyři hospitalizovaní jsou v dobrém stavu.

Mezi nakaženými novým typem koronaviru v Praze je podle hygieniků dvouleté dítě i 86letý člověk.

19:59 - Velká Británie oznámila desátou oběť nového koronaviru. Je to osmá oběť na území Spojeného království, dva další lidé zemřeli v zahraničí. Nová oběť měla přes 70 let a trpěla dalšími chorobami.

19:47 - Francie oznámila, že má 48 obětí nového koronaviru, za 24 hodin jich přibylo 15. Potvrzených případů nákazy je 2281, což představuje nárůst o téměř 500. Ve Španělsku stoupl počet nakažených na 2152, z nichž 1024 je v oblasti Madridu. Nemoci Covid-19 podlehlo v zemi 50 lidí.

19:45 - V Česku je 81 lidí nakažených novým typem koronaviru, řekl premiér Andrej Babiš TV Nova. Vyhlášení pandemie WHO podle něj pro Česko nic neznamená.

19:32 - Ústavní činitelé se dohodli, že kvůli koronaviru zruší své zahraniční cesty. Dle předsedy Senátu Miloše Vystrčila mohou být výjimky a je na prezidentu Miloši Zemanovi, zda pojede do Číny.

Opatření kvůli koronaviru se ještě zpřísní, avizoval šéf Senátu po schůzce na Hradě

Koronavirus

19:19 - V Moravskoslezském kraji je první případ nákazy korovirem. Vyplývá to z výsledků testů vzorků, které provedl Státní zdravotní ústav v Ostravě.

19:01 - Na Slovensku bude od čtvrtečního rána platit mimořádná situace kvůli šíření nového typu koronaviru, oznámil premiér Peter Pellegrini.

Na Slovensku vyhlásili mimořádnou situaci

Koronavirus

18:55 - Německo oficiálně eviduje 1567 nakažených koronavirem, což je oproti úterý nárůst o 300 případů. DPA ve vlastním propočtu uvádí 1850 infikovaných.

18:27 - V Itálii stoupl počet obětí nemoci Covid-19 o 196 na 827. Potvrzených případů nákazy přibylo o 2313 na 12 462.

Itálie ohlásila dalších 196 obětí koronaviru

Koronavirus

18:25 - Pobřeží slonoviny potvrdilo první případ nákazy novým koronavirem. Infikovaným je pětačtyřicetiletý občan, který se nedávno vrátil z Itálie.

18:20 - Rusko kvůli koronaviru od pátku zruší většinu letů do a z Itálie, Německa, Francie a Španělska.

18:17 - Evropská komise vydala prohlášení kritizující zákaz vývozu respirátorů, jaký vyhlásily Německo a Francie, jako nedostatek solidarity. Požaduje, aby jakákoli omezení byla projednána na evropské

17:39Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje šíření nákazy nového typu koronaviru za pandemii. Oznámil to šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO vyhlásila kvůli koronaviru pandemii

Koronavirus

17:21 - Finálový turnaj Fed Cupu, který se měl konat v dubnu v Budapešti, byl kvůli koronaviru odložen. Mezinárodní tenisová federace hledá náhradní termín.

16:50 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že několik pacientů v Česku muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče. „Máme teď nově hlášenou pacientku z Brna, která je na lůžku intenzivní péče. A pacient na Bulovce byl rovněž dnes zaintubovaný," uvedl ministr.

17:02 - Švédsko oznámilo první úmrtí po nákaze novým typem koronaviru. Tato skandinávská země eviduje 486 případů infekce, nejpostiženější je Stockholm.

16:45 -  Maďarsko, kde je třináct potvrzených případů nákazy koronavirem, uzavřelo až do odvolání vysoké školy a zakázalo akce, na nichž se sejde vevnitř více než sto lidí a venku více než 500 osob. V zemi byl vyhlášen stav ohrožení.

16:43 -  V Belgii podlehli nemoci Covid-19 dva lidé ve věku 73 a 86 let. Už dříve v Belgii umřela na nákazu SARS-CoV-2 90letá žena. V Belgii je potvrzeno 314 případů nákazy.

16:38 - První oběti koronaviru oznámily Irsko a Bulharsko. V Bulharsku zemřela 66letá žena. V zemi je šest případů nákazy. V Irsku zemřel starší člověk, v zemi je 34 nakažených.

16:36 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že v ČR je již evidováno 75 případů koronaviru. Jen za dnešek přibylo 12.

16:05 - Organizátoři odložili pražský půlmaraton, který se měl konat 28. března.  Nový termín bude oznámen.

Epidemioložka Renata Ciupek ke koronaviru na jihu MoravyVideo: Vladimír Klepáč, Právo

15:56 - Albánie oznámila první oběť, která podlehla nákaze novým koronavirem. Jde o 73letou ženu, která už dříve nebyla zdravá.

15:29 - Velké množství poslanců německé sociální demokracie (SPD) a jejich spolupracovníků je v domácí karanténě kvůli tomu, že přišli do styku s nakaženým koronavirem. Mezi nimi jsou například odborník na zdravotnictví Karl Lauterbach, či místopředsedkyně poslaneckého klubu SPD Eva Höglová.

15:24 - Guvernér ČNB Jiří Rusnok připustil snížení úrokových sazeb na podporu ekonomiky kvůli dopadům koronaviru. „Určitě o tom budeme jednat,” řekl na tiskové konferenci po setkání s členy vlády. Rozhodnutí ale ještě nechtěl předjímat.

„Nikdo teď nejsme schopni seriozně odhadnout škody. Je to jako při záplavách, kdy se nejdřív snažíme zachránit životy a ty škody na majetku počítáme, až když voda opadne,” prohlásil.

Česko je na biologické hrozby připraveno lehce nadprůměrně, ukazuje index

Koronavirus

15:20 - Sněmovna na návrh svého předsedy Radka Vondráčka (ANO) předčasně ukončila nynější schůzi. Jde o preventivní opatření kvůli novému typu koronaviru.

15:07 - Resort zdravotnictví by dnes měl uvolnit 100 000 roušek pro sociální služby, oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zajištění respirátorů je podle ní otázka několika dnů.

14:54 - Britský ministr financí Rishi Sunak při představení návrh rozpočtu na příští rok v parlamentu varoval, že současná epidemie koronaviru bude mít vážný, i když jen dočasný dopad na britskou ekonomiku. Vláda proto na situaci reaguje mimořádnými opatřeními v objemu 30 miliard liber (více než 881 miliard Kč).

Ze zabaveného nelegálního lihu nechá stát vyrobit dezinfekci

Koronavirus

14:10 - Pozitivně testovaný na koronavirus byl německý profesionální fotbalista Timo Hübers z klubu Hannover 96. „Vzhledem k tomu, že 23letý muž od počátku nákazy neměl žádný kontakt se svými spoluhráči, nepředpokládáme, že by se jeho spoluhráči z klubu nakazili,“ napsal klub na Twitteru. Hübers je v domácí karanténě.

14:06 - Slovenský premiér Peter Pellegrini ve středu potvrdil další tři případy koronaviru v zemi. Na Slovensku už tak evidují celkem 10 případů.

Papež František vedl generální audienci přes internet

Koronavirus

14:02 - V Česku je 67 nakažených koronavirem, od rána přibyli tři pacienti, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dva z nich jsou již zmínění pacienti z Jihomoravského kraje. Třetím novým nakaženým je sedmačtyřicetiletý muž ze Zlínského kraje, jehož vzorky v minulých dnech odebrali lékaři z nemocnice v Uherském Hradišti a odeslali je Zdravotnímu ústavu v Ostravě. 

13:52 - Od čtvrtka budou řidiči v brněnské MHD v zastávkách otevírat automaticky všechny dveře, bude zrušen doplňkový prodej jízdenek u řidiče a vozy se budou ve větší míře dezinfikovat, oznámil dopravní podnik. Pracovníci přepravní kontroly budou platné jízdní doklady ověřovat pouze vizuálně, bez fyzického kontaktu s cestujícími a jejich osobními doklady.

13:35 - V Jihomoravském kraji jsou první dva potvrzené případy nákazy koronavirem, řekla hygienička Renata Ciupek. Muž a žena se vrátili z Itálie. Celkem je tak v ČR evidováno 66 nakažených.

13:10 - Rada města Ostravy rozhodla o zpřísnění bezpečnostních opatření kvůli koronaviru. Vyzvala například městskou společnost Sareza, aby uzavřela bazénové haly, ve kterých je předpoklad kumulace většího počtu osob ve vymezeném a uzavřeném prostoru, prozatím do 15. dubna. Ostatní služby v areálech s bazény provozovaných touto společností zůstávají v provozu. Opatření platí od dnešní 12. hodiny.

Školy by měly zůstat zavřené minimálně měsíc, míní Prymula

Koronavirus

13:04 - Kvůli situaci s koronavirem se odkládá spuštění letecké linky z Ostravy do Varšavy. Linka měla začít létat na konci března, nový termín je 1. září.

13.00 -  V Íránu je novým koronavirem nakaženo 9000 lidí. Počet úmrtí stoupl od úterka o 63, takže v zemi už virus usmrtil 354 lidí. Írán je co do nákazy nejpostiženější z blízkovýchodních zemí a světově je po Číně, Jižní Koreji a Itálii čtvrtý.

Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii

Koronavirus

12:56 - Madridský region dnes oznámil deset dalších úmrtí v souvislosti s novým koronavirem. Celkový počet obětí nákazy v této španělské oblasti je tak 31.

12:09 - Vila Tugendhat, jediná brněnská památka na seznamu UNESCO, zůstane od čtvrtka uzavřená pro veřejnost. "Opatření platí do konce března, dále je zvážíme podle situace," řekl mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

12:08 - Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Němce k solidaritě během epidemie koronaviru. Nakazit by se podle ní mohlo 60 až 70 procent obyvatel země.

Merkelová: Koronavirem se může nakazit 70 procent Němců

Koronavirus

11:58 - Sněmovna od dnešního odpoledne do odvolání přerušila aktuální jednání. „Máme jít příkladem,” zdůvodnil její šéf Radek Vondráček (ANO). Celá zpráva

11:21 - Ministerstvo spravedlnosti zakázalo kvůli koronaviru soudcům zahraniční služební cesty. Předsedy soudů vyzvalo, aby vyšli vstříc zaměstnancům s dětmi.

11:20 - Nizozemská letecká společnost KLM v reakci na šíření koronaviru v Itálii zruší v příštích týdnech všechny své lety do Milána, Benátek a Neapole.

Oteplení nepomůže, nákaza koronavirem bude kulminovat v létě, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

11:19 - Polsko kvůli koronaviru zavírá od čtvrtka na dva týdny všechny školy, včetně univerzit, oznámil premiér Morawiecki. Zavřená budou i muzea a kina.

11:10Vedení Poslanecké sněmovny zvažuje, že aktuální schůzi kvůli riziku šíření koronaviru přeruší. V úterý se kvůli karanténě omluvili tři poslanci.

10:36 - Evropská komise má první čtyři případy nákazy koronavirem mezi zhruba 32 tisíci zaměstnanci. Na výsledky testů čekají další tři lidé, uvedl interní e-mail, který má k dispozici německá tisková agentura DPA.

10:29 - Příhraniční města Karviná a Český Těšín doporučují obyvatelům, aby omezili nákupy a návštěvy v sousedním Polsku. Důvodem jsou potvrzené případy nákazy koronavirem v polském Těšíně. Vyplývá to z vyjádření zástupců měst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na poloprázdný Brennerský průsmykVideo: AP

10:27 - Rakousko přerušilo kvůli koronaviru železniční spojení s Itálií. Do země mohou jezdit jen nákladní vlaky. Ve Vídni se uzavřela všechna státní muzea.

10:19 - Šéf Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula vyzval vládu k diskusi o prolomení schváleného schodku státního rozpočtu. Ten je naplánován na 40 miliard.

Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) oznámil, že na dezinfekci ve veřejné dopravě vyčlenilo ministerstvo 100 milionů korun.

10:17 - Soukromá laboratoř odhalila ve Středočeském kraji dalších pět případů nákazy koronavirem, výsledky se ověřují. V kraji by tak bylo osm nakažených.

Každý den volejte osamělým prarodičům, jsou nejohroženější

Koronavirus

10:16 - Lidovci vyzvali vládu, aby rychle změnila omezení čerpání ošetřovného jen na devět dní. Týká se to rodin, jež se starají o děti po zavření všech škol.

10:12 - Člověk nakažený koronavirem hrál na country večírku v restauraci U Marty v Nelahozevsi. Lidé, kteří na akci byli, mají ihned kontaktovat hygieniky. Celá zpráva

9:54 - Pražský hrad kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřel všechny své návštěvnické a výstavní objekty. Samotný areál Hradu je i nadále přístupný.

9:40 - Před úvodní Velkou cenou formule 1 v Melbourne se ocitli čtyři členové týmů preventivně v karanténě kvůli podezření z nákazy koronavirem. Na hotelovém pokoji čekají na výsledky testů zaměstnanci stájí Haas, McLaren a Williams. Jezdci ani členové vedení mezi nimi nejsou. Ostatní se připravují podle plánu na start sezony.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Testovací souprava na zjištění přítomnosti koronaviru SARS-CoV-2. Ilustrační foto

9:35 - Nemoci Covid-19 v Belgii podlehl první pacient, uvedla agentura Belga. Jednalo se o 90letého člověka.

9:29 - Bahrajn ohlásil 77 případů nákazy koronavirem mezi občany evakuovanými z Íránu. V Iráku druhý týden po sobě zrušili páteční modlitby v Karbale.

9:27 - Ministerstvo zdravotnictví chce v březnu koupit 600 000 respirátorů, případně stejný počet i v dubnu. Vyplývá to z dokumentu, který bude projednávat vláda.

9:10 - Prvního nakaženého má Turecko. Jedná se o člověka, který se nedávno vrátil z Evropy, byl umístěn do izolace v nemocnici.

8:58 - Při kontrolách na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země bylo za uplynulých 24 hodin zkontrolováno 43 382 aut a téměř 15 500 lidem byla změřena teplota. S podezřením na koronavirus policisté odstavili 162 vozidel, do karantény převezli tři lidi. Policie to oznámila na Twitteru.

8:52 - Anglická fotbalová Premier League odkládá první zápas. Utkání mezi Manchesterem City a Arsenalem se původně mělo odehrát dnes. Londýnský celek totiž nedávno sehrál zápas evropského poháru proti řeckému Olympiakosu, jehož majitel Evangelos Marinakis včera na Instagramu uvedl, že měl pozitivní nález na koronavirus.

8:45 - První oběť koronaviru oznámila Indonésie. Zemřela 53letá žena.

8:44 - V karanténě skončili členové dvou týmů formule 1. Jedná se o jednoho člověka z McLarenu a dvou lidí ze stáje Haas.

8:37 - 64. potvrzeným případem nemoci Covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) žena z Plzeňského kraje, uvedl na svém Twitteru.

8:18 – Britská centrální banka kvůli dopadům koronaviru snížila základní úrokovou sazbu z 0,75 na 0,25 procenta. Úrok snížila poprvé od poloviny roku 2016.

7:52 - Do dvou týdnů padne finální rozhodnutí, zda přijímací zkoušky a maturity proběhnou v řádných termínech. „Musíme být připraveni i na variantu posunu,” připustil Plaga v ČT.

7:49 - Probíhající lyžařské kurzy a školy v přírodě mají školy podle ministra školství Roberta Plagy dokončit. „Shodli se na tom i hygienici,” řekl v ČT Plaga. Pouze odjezd na další termíny mají podle něj školy zvážit.

7:34 - Počet obětí po sobotním zřícení hotelu ve městě Čchüan-čou na jihovýchodě Číny vzrostl na 26. Hotel sloužil k izolaci lidí kvůli koronaviru.

7:16 - Posledním případem potvrzené nákazy je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) žena z Plzeňského kraje, která má vazbu na Itálii.

Počet infikovaných se během 24 hodin zvýšil o víc než dvě desítky, v úterý ráno jich bylo 40. První potvrzené případy během úterka ohlásily také Olomoucký a Pardubický kraj a Vysočina.

Nejvíce nakažených má nyní Praha s 34 případy. Následuje Ústecký kraj s 12 infikovanými a Středočeský kraj s osmi případy.

7:15 - Rodiče, kteří zůstanou doma s dětmi do deseti let, mají nárok na ošetřovné. Činí 60 procent základu příjmu a dávka se pobírá nejdéle devět kalendářních dnů. Samoživitelům a samoživitelkám s potomky do 16 let se vyplácí až 16 dnů. Celá zpráva

7:01 - Největší problémy může uzavření škol způsobit žákům a studentům, které na jaře čeká maturita nebo přijímací zkoušky na střední školy. „Opatření nikoho z nás netěší, ale je bohužel nutné,” zdůraznil ráno v České televizi ministr školství Robert Plaga (ANO).

V případě, že základní škola sdílí budovu s mateřskou, Plaga doporučuje zřizovatelům zavřít i část mateřské školky.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Prázdná improvizovaná nemocnice ve Wu-chanu (na snímku z 8. března)

6:56 - Žáci základních, středních a vyšších odborných škol zůstávají ode dneška doma, do škol kvůli koronaviru z nařízení vlády nesmí. Opatření vlády bude platné minimálně čtrnáct dní.

Ministerstvo i jednotliví zřizovatelé vyzývají vedení škol, aby se výuku snažilo alespoň nějak nahradit na dálku. Učitelé můžou dětem zadávat práce přes internet, v úvahu přichází i přednášky například přenášené přes Skype.

6:47 - Britská poslankyně a náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorriesová byla pozitivně testována na koronavirus, informoval BBC.

6:43 - Nejvyšší nárůst nakažených má Japonsko. V úterý zde bylo potvrzeno 59 nových případů, což je nejvyšší jednodenní nárůst od vypuknutí onemocnění. Celkem je v zemi 1278 případů.

6:35 - Počet nakažených lidí v Česku stoupá. Už je jich 64. První potvrzený případ má Vysočina.

Nakažených v Česku už je 64, přibylo nejvíc případů za den

Koronavirus

6:11 - Americká televizní stanice CNN uvedla, že Spojené státy už mají přes tisíc nakažených. V úterý se jejich počet zvedl o 16 a přibyl také jeden mrtvý. Nemoci v USA podlehlo dosud 31 lidí.

6:08 - Počet nakažených výrazně stoupl v Jižní Koreji. Ta ve středu oznámila nově potvrzených 242 infikovaných. Nemocných je v zemi 7755. Počet úmrtí stoupl na 61.

6:05 - „Lékaři, kteří zemřou v boji s koronavirem, jsou mučedníci,” pronesl íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. Írán je s 8042 případy třetím nejhůře postiženým státem světa, na koronavirus tu zemřelo 291 lidí.

6:03 - Pevninská Čína hlásí 24 nově potvrzených případů. Počet mrtvých v úterý stoupl o 22 lidí na celkový počet 3158. Nakažených je v zemi 80 778.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám