Hlavní obsah

Drhnoucí chytrou karanténu by mohli převzít vojáci. Jsme připraveni, vzkazují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Armáda je připravena převzít projekt chytré karantény, uvedl v neděli mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že projednat tuto změnu by měl kabinet v pondělí. Teto krok naznačil v neděli i premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Armádní medici pomáhají středočeským hygienikům kontaktovat lidi, kteří se setkali s nemocným s covidem-19

Článek

„Chytrá karanténa funguje, je co zlepšovat samozřejmě. My budeme dneska diskutovat s armádou o tom večer. Armáda funguje perfektně a je otázka, jestli by znovu oni neměli to celé řídit," uvedl předseda vlády v neděli ve svém facebookovém pořadu Čau lidi.

Podle něj se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování. Problémy byly podle premiéra v Moravskoslezském kraji, kde jsou jedny z aktuálních ohnisek epidemie.

Počet aktuálně nemocných ve statistice náhle prudce klesl

Koronavirus

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek pro ČTK uvedl, že informace o nedělním jednání nemá a že vláda by měla záležitost projednat v pondělí. Armáda je na podle něj na tento krok připravena.

Projekt chytré karantény převzalo ministerstvo zdravotnictví 25. května. Do té doby chytrou karanténu vedl devadesátičlenný centrální řídící tým zřízený pod armádou jako poradní orgán vlády, který vedl bývalý ministrův náměstek Roman Prymula.

Vojtěch v pondělí představí systém tří pohotovostních stupňů proti koronaviru

Koronavirus

Drhnoucí projekt v neděli zkritizoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). I on nadnesl, že by se ho mohla znovu ujmout armáda.

Nedostatky v projektu dříve připustil i vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla, který ho má na starosti.

„Systém funguje, ale stále se na tom pracuje. Dvacet let to vznikalo samostatně a nesystémově, teď se to během pár měsíců snažíme sjednotit. Nejde to tryskem. Lidi za pochodu, chudáci na hygienách za pochodu adaptují ty nové systémy a vychytávají vlastně ty chyby,” uvedl.

Chytrá karanténa měla zabránit plošným opatřením. Šlo o lockdown, ne roušky, brání vládu Dzurilla

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám