Hlavní obsah

Číňané k léčbě koronaviru doporučují medvědí žluč. Ochránce to vyděsilo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiální lék na koronavirus SARS-CoV-2 ještě nemáme, nicméně čínský Národní zdravotní výbor má na svém seznamu doporučené medikace i produkty z tradiční a přírodní medicíny, například injekci s výtažkem žluče medvědů malajských či pilulky, které mohou obsahovat nastrouhané nosorožčí rohy. Ochránce přírody to znepokojilo.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd malajský v zajetí

Článek

Méně než měsíc poté, co Čína podnikla kroky k trvalému zákazu obchodu a spotřeby divokých zvířat, tamní vláda doporučila k léčení závažných a kritických případů Covid-19 injekci nazvanou formulkou „Tchan Že Čching”. Ta obsahuje výtažek z medvědí žluči, kozího rohu a tří léčivých bylin, napsal server thajských anglicky psaných novin The Bangkok Post.

Chovejte divoká zvířata na maso, zbohatnete, hecoval Číňany režim. Teď jim farmy zavírá

Svět

Je to jedna z řady doporučeních od čínského vládního Národního zdravotního výboru, kde najdeme různé rady vycházející jak z moderní západní, tak z tradiční čínské medicíny.

Jak upozorňuje magazín National Geographic, takováto doporučení jdou proti snaze zastavit pytláctví a nelegální obchod se zvířaty či s produkty z nich - například i s rohovinou, která má podle tradiční asijské medicíny léčivou moc.

Čínské trhy se zvířecím masem už zase fungují jako před epidemií

Koronavirus

Samotná žluč z různých druhů medvědů, včetně asijských hnědých, medvědů malajských nebo medvědů ušatých, se v čínské medicíně používá již od 8. století. Tvoří se v játrech a ukládá se ve žlučníku. Obsahuje vysoké hladiny kyseliny ursodeoxycholové, známé také jako ursodiol, u které je klinicky prokázáno, že pomáhá rozpustit žlučové kameny a léčit onemocnění jater.

Na to, že čínská medicína medvědí žluč používá, upozornil v nedávném rozhovoru pro Novinky i ředitel Safari parku Dvůr Králové Přemysl Rabas (celý záznam zde).

Šéf zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas o tom, že Čína zabíjí medvědy kvůli žlučiVideo: Novinky

Clifford Steer, profesor na americké Minnesotské univerzitě, který podle National Geographic studoval lékařské výhody ursodiolu, neví o žádném důkazu, že medvědí žluč je účinnou léčbou koronaviru. Tato kyselina se podle něj liší od ostatních žlučových kyselin svou schopností udržovat buňky naživu.

Jak to je s čínskými čísly o koronaviru? Tajná zpráva vyvolala napětí

Koronavirus

Přestože je v Číně legální použití žluči medvěda v zajetí, je zakázáno ji získávat z volně žijících medvědů, stejně jako dovoz medvědí žluče z jiných zemí. Podle ekologa Arona Whitea z organizace Environmental Investigation Agency (EIA) se sídlem v Londýně se EIA dozvěděla o doporučeních čínské vlády k léčbě Covid-19 nejprve prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích právě od nelegálních obchodníků.

Nejen tato společnost se obává, že doporučování oné injekce zvýší obchod s nelegálními produkty volně žijících živočichů a ospravedlní zneužívání zvířat.

„Spotřebitelé stále preferují divoký produkt, který se často považuje za silnější," poznamenal White.

V Británii budou testovat vakcínu proti koronaviru v tajné laboratoři

Koronavirus

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že pro Covid-19 zatím neexistuje žádný lék, ačkoli některé jako látky proti bolesti nebo třeba sirup proti kašli mohou léčit příznaky. Nové léky a vakcíny se zatím různě po světě testují.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Velkých šelem v Beskydech neubývá

Dvanáct rysů se podle ochránců přírody pohybuje v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Další dvě zvířata se vyskytují v Moravskoslezských Beskydech. Právo...

Výběr článků

Načítám