Hlavní obsah

Chovejte divoká zvířata na maso, zbohatnete, hecoval Číňany režim. Teď jim farmy zavírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Číně bylo zavřeno skoro dvacet tisíc farem, kde se na maso chovala divoká zvířata včetně cibetek, dikobrazů, pávů nebo divokých hus. Ještě před pár měsíci byly podobné farmy podporovány vládními agenturami jako vhodný způsob, jak mohou Číňané na venkově zbohatnout, uvedl list The Guardian. Na farmách chovaná divoká zvířata mohla stát za epidemií Covid-19.

Foto: Guang Niu, Reuters

Jelení hlava na tržišti se zvěřinou v Pekingu.

Článek

Už na konci ledna Čína vydala zákaz obchodování s divokými zvířaty, aby se dále nešířil virus. Právě s rybím trhem ve Wu-chanu, kde se prodávalo i maso divokých zvířat (viděny tam byly lišky nebo hadi), jsou spojeny první případy epidemie Covid-19. Spekuluje se, že přenašeči jsou hadi nebo luskouni.

Nákup na takovýchto tržištích je rizikový, upozornila profesorka z Griffithovy univerzity v Austrálii Deborah Caová, která se specializuje na otázky ochranu a využívání divokých zvířat v Číně. „Všechna zvířata nebo jejich části určené ke konzumaci by měly projít veterinárními testy, ale nemyslím si, že se o to prodejci starali. Většina byla prodána bez zdravotních testů,“ uvedla Caová.

Foto: ČTK/AP

Zabavená zvěřina ve městě Kuang-de po vydání zákazu obchodovat s ní.

V únoru Čína začala rušit farmy a velkovýkrmny divokých zvířat, která mnozí Číňané považují na pochoutku. Teprve počet zavřených farem ale ukazuje, jak rozsáhlý byl obchod s masem divokých zvířat chovaných na farmách.

Zavřeno jich bylo po celé zemi 19 000, z toho 4600 v provincii Ťi-lin, která je centrem tradiční čínské medicíny. Dalších 3900 jich bylo uzavřeno v provincii Chu-nan, 2900 v S’čchuanu, 2300 v Jün-nanu a 2000 Liao-ningu. Chovali se v nich kromě různých druhů ptáků, včetně pávů, divokých husí i kachen, perliček a bažantů, také jelínci sika, hlodouni čínští (Rhizomys sinensis), lišky, dikobrazové a cibetky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V pondělí Národní lidový kongres zveřejnil nová, přísnější opatření omezující obchod s divokými zvířaty, která zakazují konzumaci jejich masa i prodej jejich masa na trzích do doby, než bude upraven zákon na ochranu zvířat, aby obsahoval tyto změny. Nepostihuje ale kožešinové farmy a farmy, kde se chovají zvířata pro potřeby tradiční čínské medicíny.

Zákonodárci se snaží urychleně prosadit dodatek k zákonu na ochranu divokých zvířat a zpřísnit jejich konzumaci nebo využití v tradiční čínské medicíně.

Zisk z farem s divokými zvířaty

Dosavadní úpravu zákona kritizovali ochránci divokých zvířat, podle kterých se norma více než na jejich ochranu zaměřuje na jejich využití. V posledních letech čínské vedení prosazovalo ideu „domestikace divokých zvířat“ jako jednu z možných klíčových cest pro rozvoj venkova a boj s chudobou. Podle zprávy Čínské akademie pro průmyslový rozvoj byla hodnota odvětví farem chovajících divoká zvířata vyčíslena na 520 miliard jüanů (1,724 bilionu korun).

Foto: Aly Song, Reuters

Mrtví hadi ve sklenicích na hadí farmě v Číně.

Ještě několik týdnů před propuknutím epidemie Covid-19 čínský Státní úřad pro lesy a pastviny aktivně povzbuzoval lidi, aby se pustili do chování divokých zvířat, jako jsou cibetky. Konzumace masa cibetek přitom stála za rozšířením koronavirové infekce SARS v letech 2002 a 2003 a na farmách jich pak bylo vybito 20 000.

„Proč je i po epidemii SARS z roku 2003 stále podporována konzumace cibetek?“ položil řečnickou otázku generální tajemník čínské nadace pro ochranu biodiverzity a zelený rozvoj Čou Ťin-feng. Sám si na ni odpověděl: „Protože to potřebují lovci i provozovatelé těchto farem. Naléhají na vládu, aby je podporovala ve jménu ekonomického rozvoje.“

V televizní show Tajemství zbohatnutí, která se vysílá od roku 2001, se často ukazují jako dobré příklady, jak zbohatnout, právě farmy s divokými zvířaty, na nichž se chovají hlodouni, dikobrazi, veverky nebo hadi a ropuchy.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Poražení psi na festivalu psího masa v Ju-linu.

Jen v letech 2005 až 2013 vydal úřad 3725 povolení na zřízení podobných farem, uvedla 17. února agentura Nová Čína. Úřad reguluje chov divokých zvířat a obchod s nimi a stanovuje kvóty na to, kolik chráněných zvířat, jako jsou luskouni, může být použito pro potřeby čínské medicíny.

Strach chovatelů

Změna přístupu ale ohrožuje chovatele, uvedla Čche Chung, která má v provincii Chu-nan paví farmu. Bojí se, že nedostane ani kompenzace.

„Nyní nesmíme prodávat zvířata nebo je převážet a musíme každý den farmu dezinfikovat. Obvykle byste v této roční době viděl naši farmu plnou návštěvníků a kupujících. Dosud jsme nedostali žádnou zprávu, co dělat. Všichni pávi jsou tady. Pravděpodobně nebudeme vědět, co s nimi dělat, dříve, než se epidemie zvládne. Velmi se obáváme o budoucnost farmy. Uzavření farmy představuje ztrátu z neuskutečněných prodejů ve výši 400 až 500 tisíc jüanů (1,3 až 1,7 milionu korun). Pokud by se rozhodli vydat zákaz na chov pávů, přišli bychom o mnohem více, nejméně milion jüanů (3,3 milionu korun),“ stěžuje si Čche.

Reklama

Výběr článků

Načítám