Hlavní obsah

Velkých šelem v Beskydech neubývá

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct rysů se podle ochránců přírody pohybuje v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Další dvě zvířata se vyskytují v Moravskoslezských Beskydech. Právo o tom informovala Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Beskydy. Jejich počty jsou téměř shodné s loňskými čísly.

Foto: Martin Strnad

Jednotlivé stopy velkých šelem ochránci přírody zdokumentovali.

Článek

K daným počtům došli ochránci přírody po rozsáhlém sčítání velkých šelem, které podnikli s dalšími sedmdesáti profesionály a dobrovolníky v Beskydech a přilehlých částech.

Ochránci přírody mapují výskyt velkých šelem

Domácí

„Podle všech aktuálních poznatků se nyní v CHKO Beskydy a v pohraničním slovenském území pohybuje asi dvanáct dospělých rysů, jedna vlčí smečka se vyskytuje v Javorníkách převážně na slovenské straně, v Moravskoslezských Beskydech byly nalezeny stopy dalších dvou zvířat a na severu CHKO Beskydy pak jednoho vlka,“ přiblížila Bartošová.

Medvědy zatím nenašli

Ochráncům se v současné době naopak nepodařilo potvrdit přítomnost medvědů v Beskydech, ani v javornické části CHKO Kysuce. „To ale neznamená, že zde medvědi nežijí. Je pravděpodobné, že se v zimě zdržovali v nepřístupných horských lokalitách,“ vysvětlila Bartošová.

Pro zdejší horskou přírodu je přítomnost velkých šelem zásadní.
Dana Bartošová

Podle ochránců přírody je potěšující, že rysi, vlci a medvědi dokážou žít i v tak „přelidněných“ horách, jako jsou Beskydy.

„Početnost těchto šelem na okraji Karpat, jejichž součástí jsou Beskydy, není a nikdy nebude velká, pro zdejší horskou přírodu je ale jejich přítomnost zásadní. Je potřeba chránit jak jednotlivé šelmy, tak jejich životní prostředí. Neméně důležité je zabezpečit fungující migrační koridory, kterými putují do Beskyd z početnějších slovenských a polských populací,“ zdůraznila Bartošová.

Chov šelem nemá u sídliště v Rokycanech co dělat, rozhodli veterináři

Krimi

Při hodnocení nálezů se ochránci přírody zaměřili na stáří stop, jejich rozměry a vzdálenosti mezi lokalitami pozorování. Odhad co nepřesnějšího stanovení početnosti rysů a vlků se opíral o poznatky z dlouhodobého monitoringu velkých šelem pomocí fotopastí.

Rysi byli zjištěni na tradičních beskydských lokalitách Čertův Mlýn, Kněhyně, Smrk, Lysá hora, Travný, v lesích kolem vodárenské nádrže Šance a v pohraniční části Bílý Kříž - Malý Polom. Další jedinci pak v Javorníkách, kde se rozsáhlejší rysí teritoria nacházejí na slovenském území.

„Potěšující bylo zjištění rysa ve Vsetínských Beskydech, protože v předešlých letech se zde tyto šelmy objevovaly vzácně,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám