Hlavní obsah

Chorvatská média si všímají rozhovoru Pekové pro Novinky. Letos tam nejezděte, nabádala

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovor viroložky Soni Pekové pro Novinky neunikl pozornosti chorvatských médií. Peková v rozhovoru nabádala Čechy, aby se letos radši nevydávali na dovolenou do zahraničí, a to ani do Chorvatska. Pro jihoevropskou zemi je to citlivé téma, je totiž na cestovním ruchu finančně závislá a právě Češi patří mezi její časté návštěvníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Soňa Peková, vedoucí laboratoře Tilia, kde objevili v testech koronavirus u dvou pacientů.

Článek

„Když někdo musí, tak ať jede, ale já zůstanu určitě doma, a prosím ty, co zrovna nemusí do Chorvatska, aby tam letos nejezdili,“ uvedla Peková v rozhovoru, který na Novinkách vyšel ve středu.

Viroložka Soňa Peková: Letos do zahraničí nejezděte

Domácí

Večernji list své čtenáře upozornil, že Peková je momentálně nejznámější českou viroložkou. Připomněl také její slova, aby Češi spíše podpořili český cestovní ruch, který také koronavirovou krizí utrpěl.

„Soňa Peková se pro Čechy stala známou. Zbývá zjistit, kolik obyvatel se jejím doporučením bude řídit,“ napsal Jutarnji list.

Z Česka budou jezdit přímé vlaky do Chorvatska

Ekonomika

Server index.hr nenechal bez povšimnutí slova Pekové o tom, že „koronavirus může být do Česka importován z oblastí, kde ještě epidemiologická situace není vyřešená“.

Chorvatsko eviduje podle dat Univerzity Johnse Hopkinse, která dlouhodobě mapuje situaci ohledně koronaviru, 2249 potvrzených případů nákazy a 106 úmrtí.

Chorvatsko přišlo o hosty. Na Čechy se těší

Cestování

Turistický ruch v Chorvatsku vytváří téměř čtvrtinu hrubého domácího produktu, takže je na něm země doslova závislá. Už před měsícem proto Chorvatsko otevřelo své hranice. Turisté jen museli prokázat, že jejich návštěva je „v hospodářském zájmu“, k čemuž postačilo rezervované ubytování.

V Chorvatsku loni turisté utratili dohromady téměř 328 miliard korun. Podle Českého statistického úřadu je Chorvatsko stále nejoblíbenější destinací Čechů. Ročně jich k Jadranu cestuje přes 800 tisíc. Podle webu statista ve větší míře cestují do Chorvatska už jen Britové, Poláci, Italové, Slovinci, Rakušané a Němci.

Anketa

Pojedete letos do Chorvatska?
Ano, jezdím pravidelně.
24,1 %
Ano, pojedu tam poprvé.
2,5 %
Ne, i když jsem v minulých letech jezdil/a.
35,1 %
Ne, ani jsem tam dříve nejezdil/a.
38,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21755 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám