Hlavní obsah

Česko je hlavním semeništěm koronaviru v Evropě, píší německá média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v Česku od léta žalostně selhává. Dnes je Česko hlavním semeništěm koronaviru ve střední Evropě, píše Deník Sächsische Zeitung. Kvůli politickému sporu skončí v neděli nouzový stav, což ještě více zkomplikuje boj proti koronaviru, upozorňují další německá média, jako například Die Welt či Süddeutsche Zeitung.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zavedení hraničních kontrol je smutné, ale nevyhnutelné, píše komentátor Hans-Jörg Schmidt. Do této situace se ale Česko dostalo samo, podotýká Sächsische Zeitung. Česko podle něj boj s pandemií nezvládá. „Premiér a jeho ministři již delší dobu viditelně na tento úkol nemají,“ dodal.

Deník připomíná, že Česko čekají na podzim volby, proto všichni myslí jen na ně. „Není proto překvapivé, že Češi po měsících uzávěry, která nic nepřinesla, na vládu a její příkazy již nedbají,“ napsal.

Rada je podle saského deníku jasná. „Vláda v Praze musí konečně začít plnit své domácí úkoly. Čím dříve si to uvědomí, tím rychleji bude moci skončit izolace, kterou jí německý soused připravil,“ dodal.

Švejdar: Zpřísněná opatření v okresech udržíme

Koronavirus

Pražský zpravodaj německé veřejnoprávní stanice ARD Peter Lange ve svém příspěvku uvádí, že český parlament odmítl prodloužit nouzový stav, takže se obchody v zemi mohou znovu otevřít. „To může situaci dramaticky zkomplikovat,“ uvedl.

Ve svém materiálu Lange popisuje čtvrteční vývoj v Česku, který podle něj začal ránou do bubnu, když ministr zdravotnictví Jan Blatný ohlásil uzavření třech okresů s vysokou mírou infekce. Vláda, kterou opozice obviňuje z neschopnosti, si následně nedokázala zajistit podporu k prodloužení nouzového stavu.

Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Domácí

„Nadcházející neděli skončí v Česku nouzový stav. Boj s pandemií tak bude věcí ministerstva zdravotnictví a krajů. Ti mají vlastní právní možnosti v podobě stavu nebezpečí. Co přesně to znamená, to se ukáže v příštích dnech,“ dodal zpravodaj ARD.

Deník Die Welt napsal, že v Česku se infekce šíří stále rychleji a že rostoucí čísla jsou připisována britské mutaci koronaviru. „A právě v této vypjaté době může v neděli skončit nouzový stav, který platí od října. A to kvůli politickým šarvátkám,“ napsal deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám