Hlavní obsah

Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve čtvrtek odmítli prodloužit nouzový stav, který nyní platí do neděle 14. února. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) přitom žádala o dalších 30 dnů. Doposud totiž s vládou hlasovali komunisté, ti ale tentokrát souhlas nedali, stejně jako zbylé opoziční strany.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve Sněmovně

Článek

Pro prodloužení nouzového stavu hlasovalo pouze 48 poslanců ze 106 přítomných. Podpořily to pouze vládní kluby ANO a ČSSD. Na hlasování se můžete podívat zde.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný varoval, že bez nouzového stavu se do dvou týdnů naplní většina nemocnic, do škol nepůjdou žádné děti a okolní země se nás začnou bát.

Hamáček: Pokud skončí nouzový stav, otevřou se obchody

Domácí

Poslanci zároveň hlasovali o jednotlivých usneseních. Opoziční apely na vládu, aby spolupracovala na dalším postupu s kraji, neprošly.

Ve Sněmovně se po hlasování o nouzovém stavu bučelo

Domácí

Nevoli obzvláště vzbudilo, že nebylo schváleno ani usneseni, v němž se vyzývá veřejnost, aby i přes ukončení nouzového stavu dodržovala opatření. „Vy jim říkáte, ať se chovají jako ta banda v Teplicích,“ rozčiloval se Marek Výborný (KDU-ČSL).

Opozice vládě v celodenní debatě vytýkala, že ve Sněmovně doposud nepředložila pandemický zákon, na jehož základě by se opatření schvalovala. Vláda by tak nepotřebovala nouzový stav.

Hejtman Netolický chce žádat vládu, ať vyhlásí nouzový stav znovu

Domácí

Lidovecký poslanec Stanislav Juránek sice nakonec navrhl prodloužení nouzového stavu o 14 dnů, tedy o dva týdny méně než žádala vláda, ani jeho návrh však neprošel.

Celý jednací den se celkově nesl na vlně emotivních projevů, a to nejenom ze strany opozice. „My nechceme ty lidi do prdele na jednotkách intenzivní péče,” rozčiloval se ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nad odmítavým postojem nevládních stran.

Podle vicepremiéra a šéfa koaličních sociálních demokratů Jana Hamáčka (ČSSD) to znamená, že v pondělí skonči zákaz vycházení, otevřou obchody a zřejmě i fitness centra, uzavřené by naopak zůstaly restaurace, a to na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Tato země nouzový stav potřebuje, ale ne v rukou šílence, řekl Pirát Michálek

Domácí

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) zůstanou zavřené i školy.

Při zrušení nouzového stavu by pak přestal platit také zákaz vycházení, respektive omezení volného pohybu osob. Větší zodpovědnost by pak zřejmě měli hejtmani krajů, když by vyhlásili stav nebezpečí.

„Pokud polevíme v opatření, tak se během dvou týdnů postupně naplní většina našich nemocnic tak, že nebudou moci přijímat další pacienty a nebude je kam převážet. Žádné děti nepůjdou do škol a okolní země se nás začnou bát a uzavřou nás. Mezi tím ale přijde řada našich příbuzných o život, lékaři a sestry to neunesou psychicky ani fyzicky,“ nastínil následující scénář ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Hamáček: Pokud skončí nouzový stav, otevřou se obchody

Domácí

Výběr článků

Načítám