Hlavní obsah

Belgie se chystá nasadit „koronavirové detektivy“

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgické úřady chtějí najmout dva tisíce zájemců, kteří budou vyhledávat lidi, u nichž by se mohl vyskytovat koronavirus. Podle deníku The Daily Tele­graph to má být součást širší strategie, která zemi umožní uvolnit režim přísné izolace lidí. S jeho rozvolňováním se má začít od 4. května.

Foto: Yves Herman, Reuters

Jednotka intenzivní péče v belgickém Lutychu. Archivní snímek.

Článek

„Koronaviroví detektivové“ začnou po několikahodinovém výcviku vyhledávat lidi, kteří se dostali do kontaktu s nějakým nakaženým. Budou se je snažit přimět, aby se podrobili testu na koronavirus. Pokud se u nich nákaza potvrdí, čeká je izolace.

Dlouho lehkomyslná Belgie teď mobilizuje legii

Koronavirus

Očekává se, že budou schopni odhalit nové zdroje infekce natolik rychle, aby nebylo nutné vracet se k izolačním opatřením. Tito „detektivové“ mají působit do chvíle, než se podaří objevit a široce nasadit účinné očkování proti covidu-19. Mimo to mají být potenciální zdroje nákazy vyhledávány s využitím aplikací na mobilech.

Firma se chlubí bezchybnými testy

Belgická firma ZenTech podle listu The Daily Mail tvrdí, že vyvinula stoprocentně přesné testy na odhalování koronaviru a že je už vyrábí po desítkách tisíc týdně. Test dokáže odhalit, zda se daná osoba nakazila (a vyléčila) i v případech, kdy si dotyčný nákazy vůbec nevšiml. Výsledky jsou k dispozici do 15 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám