Hlavní obsah

Roušky neroušky, na valníku to rozbalil dixieland

Právo, Ludmila Žlábková

Dřevěný žebřiňák tažený koňmi vezoucí na korbě hudebníky v černých buřinkách projížděl v pondělí odpoledne Rychnovem nad Kněžnou. Dixielandová kapela z nedalekého Týniště nad Orlicí vyhrávala lidem pro dobrou náladu. Nejeden divák si spolu s nimi zanotoval třeba Lindu od Ivana Mládka.

BEZ KOMENTÁŘE: Muzikanti na náměstíVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Přijde mi, že jsme všichni vystrašení víc, než je nutné. Zažíváme kulturní půst, na který nejsme zvyklí,“ vysvětlil Právu iniciátor akce Honza Dušek, proč ji uspořádal. Osobně také žebřiňák doprovázel a megafonem upozorňoval veřejnost, aby se neshlukovala a dodržovala dvoumetrové rozestupy.

Hudebníky nemusel přemlouvat. „Hned jsme si řekli, že to je skvělá akce. Už proto, že můžeme potěšit seniory, kteří víceméně poslední dobou poslouchají samá negativa. A vůbec podpořit Rychnováky v téhle době,“ připojil se Vojtěch Hájek, klarinetista a mluvčí Black Buřiňos, jak si hudebníci říkají.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

První zastávkou dixielandového bandu bylo náměstí v centru Rychnova nad Kněžnou.

„Jsme z poloviny profi muzikanti, z poloviny nadšenci. Společně jsme začínali na týnišťské zušce, ale už jsme odrostli. Ročně odehrajeme na 25 koncertů. Ale tahle akce je skutečně originální. Už proto, že hrát s rouškou není zrovna jednoduché. Vlastně si ji musím při hraní tak napůl stáhnout,“ přiznal Vojtěch Hájek. To pozounista Jan Ptáček se rozhodl hrát s rouškou nasazenou. Jen si do ní musel udělat otvor.

„Jsme dost velký šílenci, ale že někdy budu hrát s rouškou, to mě fakt nikdy nenapadlo. A je to tedy dost nepříjemné. Ne že by se to nedalo udýchat, ale když rouška navlhne, není to příliš komfort. Naštěstí tóny to neovlivní. Hudba jde z korpusu nerušeně ven, rouška se dostane pouze mezi nátrubek a nástroj,“ prozradil první dojmy Jan Ptáček.

Stypka a Mirai zpívali seniorům pod okny

Domácí

V klidu po celou dobu produkce i jízdy uličkami Rychnova zůstávaly i kobyly Venuše a Večernice, navzdory tomu, že na kozlíku kromě jejich majitele Petra Syrového seděl i trombonista a po cestě jim dul do kroku.

„Ti koně jsou zvyklí. Občas dělají v lese, ale i jezdí takto s lidmi. Naposledy jsem tu s nimi byl na masopustu, jednou jsme vezli i svatbu,“ pochlubil se vozka.

„Mami, mami, kdy je zase uslyšíme?“ volal na náměstí za odjíždějící kutálkou asi šestiletý chlapec. „Tak to bys musel začít utíkat a počkat si na ně u domova důchodců,“ naznačila mu jeho matka, kam právě hrající a zpívající žebřiňák míří.

Reklama

Související články

Koncert Brass Avenue

Kultura do domu jede dál, v úterý vás k tanci ve vašem obýváku vyzve pražský dechový showband Brass Avenue. Svůj podíl ze vstupného věnuje na sbírku na...

Koncert kapely Už jsme doma

V rámci projektu Kultura do domu zahraje pro všechny zdravotníky v první linii, dobrovolníky, ale i všechny ostatní, kteří v čase karantény tráví čas doma,...

Koncert kapely Top Dream Company

Funk, soul & groove ovládl další z koncertů v rámci projektu Kultura do domu. Početná pražská hudební skupina Top Dream Company zahrála nejen pro své fanoušky,...

Výběr článků

Načítám