Hlavní obsah

Nové americké sankce neovlivní pouze Huawei, ale prakticky celý trh

– Šanghaj/Soul

Přísnější americké sankce proti čínské společnosti Huawei Technologies ještě více naruší globální dodavatelský řetězec a firmě znemožní přístup k čipům vyrobeným na zakázku. Myslí si to odborníci, které oslovila agentura Reuters. Firma by podle nich mohla přijít o pozici největšího světového výrobce mobilních telefonů, ale hrozí i to, že s jejich výrobou skončí.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondělí oznámila, že zpřísní květnové sankce, které čínskému podniku znemožňují získat bez zvláštního povolení čipy vyvinuté či vyráběné s využitím amerických technologií. Proti tomuto opatření se v úterý ohradilo čínské ministerstvo zahraničí.

Nová opatření amerického ministerstva obchodu mají firmě zamezit její snaze obcházet restrikce, řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Washington vloni zařadil Huawei na černou listinu a firmu obviňuje z krádeže technologií a podezřívá ji ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě odmítá.

Skončí výroba?

Pokud se Huawei vlivem přísnějších sankcí nedostane k čipům, patrně přestane mobilní telefony vyrábět, upozorňují analytici investiční banky Jefferies. Podle banky JP Morgan by svůj podíl na trhu mohli zvýšit rivalové, jako je čínský Xiaomi nebo americký Apple. Na čínském trhu by si mohli upevnit postavení i výrobci telefonů Oppo a Vivo. V globálním měřítku by pak na trhu základnových stanic pro mobilní sítě páté generace mohl získat jihokorejský Samsung Electronics.

„Bude to mít ohromný dopad,“ řekl k přísnějším sankcím analytik Ku Wen-ťün ze společnosti ICWise. „Zhatí to plán firmy Huawei čipy spíše nakupovat, než aby se spoléhala na HiSilicon,“ dodal. Huawei bude nucena příští měsíc zastavit výrobu vlastních čipů Kirin. Tlak Washingtonu na dodavatele znemožní firmě HiSilicon, což je divize Huawei, tyto klíčové komponenty vyrábět.

USA utahují šrouby, zpřísňují sankce proti čínské firmě Huawei

Internet a PC

V Asii může podle zdrojů z odvětví rozhodnutí americké vlády dopadnout na výrobce čipů, jako jsou korejské firmy Samsung a SK Hynix či tchajwanský MediaTek. Nevyhne se ani japonskému výrobci obrazových senzorů Sony. Společnosti Samsung, Hynix a Sony odmítly opatření komentovat.

Většina dodavatelů čipů z regionu používá software amerických firem Cadence Design Systems nebo Synopsys a nástroje na výrobu čipů, konkrétně na fázi jejich leptání, od amerického podniku Applied Materials a dalších, připomínají odborníci.

Zákaz americké vlády zřejmě ovlivní také americké firmy, jako je například Qualcomm a Intel, a další menší výrobce čipů z Asie a z Evropy. Zatím není jasné, kolik podniků má povolení s Huawei obchodovat, zda budou muset požádat o povolení nové a zda bude těmto žádostem vyhověno.

Huawei kraluje trhu mobilů

Navzdory americkým sankcím se stal Huawei ve druhém kvartálu letošního roku největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Za zmiňované tři měsíce dodal na trh 55,8 milionu přístrojů, díky tomu sesadil tento čínský podnik z trůnu po třech letech konkurenční Samsung. Tomu patří s 53,7 milionu prodaných smartphonů druhá příčka.

Sluší se nicméně podotknout, že prvenství patří společnosti Huawei především díky velkému odbytu na domovském čínském trhu. Sankce totiž čínské zákazníky motivovaly k tomu, aby při výběru upřednostňovali domácí výrobce.

Trojkou trhu je pak Apple s 45,1 milionu prodaných kusů. Celkově se ve druhém čtvrtletí prodalo 285 milionů smartphonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám