Hlavní obsah

V Česku se loni prodalo přes 4,5 milionu mobilů. Nejpopulárnější je Samsung

– Praha

Počet chytrých mobilních telefonů dodaných na český trh se loni zvýšil o půl procenta na 4,55 milionu. Nejprodávanější byl Samsung, následují Huawei a Xiaomi. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner.

Véčko s ohebným displejem Samsung Galaxy Z Flip naživoVideo: Novinky

 
Článek

Samsung loni v Česku zvýšil dodávky o desetinu na 1,44 milionu telefonů, Huawei o šest procent na 818 000 přístrojů a Xiaomi zvýšila dodávky o 37 procent na 777 000 telefonů. Xiaomi tak předstihla Apple, který s poklesem o osm procent na 769 000 zařízení klesl na čtvrté místo.

Údaj o počtu dodaných zařízení je vyšší než počet skutečně prodaných přístrojů. Například Samsung uvádí, že loni v Česku prodal přes 900 000 chytrých telefonů a dále 93 000 chytrých nositelných zařízení, jako jsou sluchátka, náramky nebo hodinky.

Samsung zaznamenal výrazný zájem o skládací smartphony, které uvedl na trh na konci loňského roku v podobě modelu Galaxy Fold. Letos k němu přibyl véčkový model Galaxy Z Flip. "Loni jsme jako první uvedli na český trh smartphony s ohebným displejem a tento trend letos ještě prohloubíme," uvedl ředitel divize mobilních zařízení Tomáš Balík.

Výhledy nejsou optimistické. Koronavirus v Číně srazí prodeje smartphonů o polovinu

Mobil

Co skládačky umí?

Galaxy Fold měl ambice nahradit i počítačový tablet. První ohebný mobil od Samsungu, který je stále ještě v prodeji, má totiž dva displeje – na vnější a vnitřní straně. Ten vnitřní není jenom ohebný, lze jej úplně přehnout. Galaxy Fold se otevírá hladce a přirozeně jako kniha a zavřít jej lze do zcela ploché a kompaktní podoby, což stvrdí uspokojivé zacvaknutí.

Při používání aplikací je možné rozbalením přístroje hladce přejít z menšího na větší displej. Uživatelé mohou navíc brouzdat po internetu, sledovat média, být ve spojení a plnit několik úkolů naráz, aniž by jim cokoli uniklo, protože na větším displeji mohou současně používat tři aktivní aplikace.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Jak je z řádků výše nejspíše již patrné, Galaxy Z Flip nemá ambice model Fold nahradit. Ohybnou konstrukci využívá k tomu, aby byly proporce zařízení co možná nejmenší. Displej s úhlopříčkou 6,7 palce se ve složeném stavu vejde akorát do lidské dlaně.

Mezi další přednosti patří originální konstrukce skrytého kloubu, jak uvedl samotný výrobce. Díky nové konstrukci rovněž odpadl výřez a další rušivé prvky, uživatelé mají k dispozici celou plochu s poměrem stran 21,9 : 9.

Na rozdíl od dalších smartphonů jihokorejského elektronického gigantu bude mít Galaxy Z Flip upravené uživatelské prostředí, které bude na míru šité ohebnému displeji. Novinku lze totiž otevřít prakticky v libovolném úhlu, podobně jako notebooky. Uživatel tak může sledovat třeba jen půlku displeje a zbylou část telefonu používat jako stojánek.

Stylové véčko Samsung Galaxy Z FlipVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Z Flip

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Zájem o drony roste i během pandemie

Češi se shánějí po dronech. Obchodníci sledují meziročně až trojnásobný růst jejich prodejů. Zájem částečně přičítají současné situaci a omezení volného...

Výběr článků

Načítám