Hlavní obsah

Elektroničtí giganti svedou boj o výrobní kapacity TSMC

Novinky, mif

Čipový gigant Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) se nemusí bát o práci ani poté, co přestane vyrábět procesory pro čínský Huawei. O volné výrobní kapacity se totiž mezi současnými elektronickými giganty strhne boj, upozornil server CNBC.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na trhu s polovodiči je totiž aktuálně situace taková, že výrobní kapacity jsou výrazně nižší než poptávka ze strany jednotlivých výrobců. Je takřka jisté, že se nyní budou jednotlivé společnosti o volné kapacity doslova přetahovat.

Již nyní mají vážný zájem podle CNBC firmy AMD a Intel, tedy dva největší výrobci procesorů na světě. Oba podniky sice mají i vlastní továrny, ale ty na pokrytí poptávky ze strany zákazníků zpravidla nestačí. V praxi tak není výjimkou, že nové procesory jsou krátce po uvedení na trh nedostatkovým zbožím – jednoduše proto, že výrobci nedovedou na pulty obchodů dodat větší množství.

Apple chce také ukousnout část trhu

Podle serveru DigiTimes je navíc ve hře další velká společnost – americký Apple. Tento podnik se totiž rozhodl, že bude ve svých nových počítačích používat výhradně čipy z vlastní produkce.

Vzhledem k tomu, že americký počítačový gigant ale nedisponuje vlastními výrobními kapacitami, bude muset zadat výrobu nějaké další společnosti. A tou má být právě TSMC. Podle serveru DigiTimes je tedy vcelku možné, že si tchajwanský podnik potřeboval pouze uvolnit výrobní kapacity pro daleko lukrativnější zakázku.

Výroba zatím ohrožena není. Huawei má zásoby čipů za miliardy

Mobil

Apple chce totiž do dvou let vybavit novými procesory prakticky všechny své počítače, první by se na pultech obchodů měly objevit ještě letos. Nové čipy zvané Apple Silicon jsou postaveny na architektuře ARM, kterou doposud využívala především mobilní zařízení.

„Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookům. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ prohlásil již dříve k novým čipům šéf Applu Tim Cook.

Huawei dostane poslední čipy 14. září

Předseda TSMC Mark Liu informoval investory již v polovině července, že spolupráce s Huawei končí. A to údajně kvůli americkým sankcím. V opačném případě by totiž tento tchajwanský čipový gigant mohl přijít o klíčové objednávky z USA. Huawei získá poslední čipy od TSMC 14. září.

Huawei si vyrábí vlastní mobilní procesory Kirin, v některých modelech ale využívá čipy MediaTek vyráběné v TSMC. Nejde ale jen o samotné procesory, ale i celou řadu dalších součástek, například moduly 5G.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám