Hlavní obsah

Snižte kvalitu videa, vyzvaly úřady streamovací služby v Česku

– Praha
Novinky, huj

Snížit rozlišení, a tedy i kvalitu videa požadují po poskytovatelích streamovacích služeb v tuzemsku Český telekomunikační úřad a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tento krok by měl přispět ke snížení zátěže datových sítí, nemělo by tak docházet k přetížení a výpadkům internetu.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Úřad společně s ministerstvem vyzval, aby jednotlivé streamovací služby snížily kvalitu videa do rozlišení SD a nevysílaly ve vysokém rozlišení UHD či 4K, nebo dokonce ve standardu 8K. Po zavedení nouzového režimu totiž vzrostl internetový provoz v mobilních i pevných sítích českých operátorů zhruba o třetinu.

Prakticky totožný požadavek již dříve vyřkla Evropská komise společně se Sdružením evropských regulačních orgánů. Na to již někteří poskytovatelé zareagovali.

Nižší rozlišení nabízí například Facebook či Instagram. „Zaznamenáváme zvýšený provoz. S našimi partnery pracujeme na tom, abychom zvládli jakékoliv problémy s propustností sítě a zajistili, že služby Facebooku budou moci lidé používat bez výpadků,“ prohlásil mluvčí Facebooku. Jak moc bude kvalita videí snížena, však nepřiblížil.

Kapacita sítí nestačí. Netflix a YouTube sníží kvalitu videa

Internet a PC

Ke stejným krokům se již v minulém týdnu odhodlaly internetové služby Netflix a YouTube, které patří v Evropě mezi hlavní poskytovatele videoobsahu v rozlišení 4K. Právě tyto streamovací služby jsou nejčastěji označovány za hlavní viníky přetížených sítí. Právě proto se na ně představitelé Evropské unie obrátili, aby rozlišení, a tedy logicky i kvalitu videí, snížili.

YouTube této žádosti vyhověl. Na území Evropy tak na 30 dní snížil defaultní rozlišení videí na 480p. Přestože to zástupci portálu ještě nepotvrdili, na vyšší rozlišení si ale budou moci lidé v případě potřeby přepnout sami. Vysoké rozlišení 4K již ale patrně k dispozici nebude.

Prakticky k totožnému kroku se odhodlal také Netflix. Ten nabízí rozlišení Full HD (1080p) a 4K. Na přání EU však byly komprese a další parametry upraveny tak, že se datový tok sníží o 25 %. Výsledkem bude tedy jednoznačně horší obrazová kvalita. Otazník visí nad tím, zda bude Netflix lidem nižší kvalitu nějak kompenzovat, neboť například za vysílání ve 4K platí uživatelé více.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka různých rozlišení obrazu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám