Hlavní obsah

Facebook a Instagram následuje Netflix, sníží kvalitu videí

Novinky, huj

Snížit kvalitu streamovaných videí se rozhodla v Evropě společnost Facebook kvůli obavám z přetížení serverů v době, kdy lidé tráví kvůli koronaviru více času na internetu. Týká se to nejen stejnojmenné sociální sítě, ale například také videí na Instagramu. Informoval o tom mluvčí Facebooku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zaznamenáváme zvýšený provoz. S našimi partnery pracujeme na tom, abychom zvládli jakékoliv problémy s propustností sítě a zajistili, že služby Facebooku budou moci lidé používat bez výpadků,“ prohlásil mluvčí.

Jak moc bude kvalita videí snížena, však nepřiblížil.

Kapacita sítí nestačí. Netflix a YouTube sníží kvalitu videa

Internet a PC

Ke stejným krokům se již v minulém týdnu odhodlaly internetové služby Netflix a YouTube, které patří v Evropě mezi hlavní poskytovatele videoobsahu v rozlišení 4K. Právě tyto streamovací služby jsou nejčastěji označovány za hlavní viníky přetížených sítí. Právě proto se na ně představitelé Evropské unie obrátili, aby rozlišení – a tedy logicky i kvalitu – videí snížili.

YouTube této žádosti vyhověl. Na území Evropy tak na 30 dní sníží defaultní rozlišení videí na 480p. Přestože to zástupci portálu ještě nepotvrdili, na vyšší rozlišení si ale budou moci lidé v případě potřeby přepnout sami. Vysoké rozlišení 4K již ale patrně k dispozici nebude.

Prakticky k totožnému kroku se odhodlal také Netflix. Ten nabízí rozlišení Full HD (1080p) a 4K. Na přání EU však byla komprese a další parametry upraveny tak, že se datový tok sníží o 25 %. Výsledkem bude tedy jednoznačně horší obrazová kvalita. Otazník visí nad tím, zda bude Netflix lidem nižší kvalitu nějak kompenzovat, neboť například za vysílání ve 4K platí uživatelé více.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka různých rozlišení obrazu.

Reklama

Související témata:

Související články

Věřící se z kostelů přesunuli na internet

Věřící se v době epidemie koronaviru účastní bohoslužeb prostřednictvím internetu, rozhlasu či televize. Kostely jsou pro větší shromáždění uzavřené. Církev...

Výběr článků

Načítám