Hlavní obsah

Prodeje respirátorů na černém internetovém trhu jen kvetou

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střelné zbraně, drogy či kradené kreditní karty. Na černém internetovém trhu – tzv. darknetu – se dá v dnešní době koupit prakticky cokoliv. V poslední době tam ale masivně bují obchod se zbožím souvisejícím s koronavirovou pandemií, například s respirátory. Upozornila na to analytická společnost Elliptic.

Foto: Miroslav Chaloupka , ČTK

Ilustrační foto

Článek

Respirátory jsou ve většině světa nedostatkovým zbožím. Pro běžné občany jsou navíc především modely třídy FFP3, které účinně chrání před koronavirem, naprosto nedosažitelné. V jednotlivých zemích platí, že nejen vyvážení za hranice je regulováno, ale i samotný prodej koncovým zákazníkům.

V Česku si nově lidé sice mohou respirátory pořídit, ale za hranicemi je situace jiná, což prodejcům na darknetu nahrává. Respirátory a další ochranné pomůcky, které jsou běžně v obchodech nedostupné, nabízejí na černém internetovém tržišti za přemrštěné ceny.

Respirátory nejvyšší třídy využijí zejména zdravotníci a lidé, kteří mohou být v přímém kontaktu s nákazou. Přesto je po nich velká poptávka i mezi běžnými zákazníky. „Prodejci na darknetu skočí po jakékoliv příležitosti, jak si vydělat,“ prohlásili zástupci společnosti Elliptic.

Koronavirus nahrává kyberzločincům. Útočí stále častěji

Bezpečnost

Slevy od hackerů

Jeho slova potvrzuje i nedávné odhalení kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Ta zjistila, že kyberzločinci se snaží využít pandemie na darknetu i velmi nezvyklým způsobem – podobně jako v některých klasických internetových obchodech začali nabízet slevy. Při objednávce stačí zadat kód „COVID19“ nebo „coronavirus“. Slevy se v některých případech pohybují i v řádu desítek procent.

„Koronavirová sleva! 10% sleva na všechny produkty,“ hlásá například jeden z inzerátů. V něm se případní zájemci dozvědí, že za zlevněnou cenu mohou nakoupit nástroj pro maskování před antivirovým programem WinDefender či škodlivý kód, který dovede obejít zabezpečení internetového prohlížeče Chrome.

O příjmy se bojí i hackeři. Nabízí koronavirové slevy

Bezpečnost

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám