Hlavní obsah

Za masivním útokem stojí ruští hackeři, ukázal prstem ukrajinský Enerhoatom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská státní jaderná společnost Enerhoatom uvedla, že se její internetové stránky staly terčem ruských hackerů. Útok podle ní trval tři hodiny. Nezpůsobil významnější problémy, uvedl Enerhoatom podle agentury Reuters. Společnost úterní kybernetický útok na svůj web označila za dosud největší od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajině.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ruská skupina 'Lidová kybernetická armáda' podnikla kybernetický útok za pomoci 7,25 milionu botů simulujících stovky milionů zobrazení hlavní stránky společnosti,” uvedl Enerhoatom v prohlášení.

Šlo tedy v podstatě o útok typu DDoS. Při něm začne velké množství počítačů přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Norsko se stalo terčem kybernetického útoku, podezírá proruskou skupinu

Bezpečnost

Termín bot je odvozen od slova robot a je to program, jenž provádí automatizované, opakující se předem určené úkoly. Boti obvykle napodobují nebo nahrazují chování lidí.

Agentura AFP připomněla, že hackerský útok přišel v době napětí kolem ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou od března okupuje ruská armáda. Z okolí zařízení je v poslední době hlášeno ostřelování, z něhož se navzájem viní Kyjev a Moskva. Enerhoatom za normálních okolností tuto největší atomovou elektrárnu v Evropě spravuje.

Reklama

Související témata:

Související články

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Kybernetické útoky na web Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) trvají už týden. Úřad je ale zmírňuje, aby obsah webu byl pro...

Výběr článků

Načítám