Hlavní obsah

Ruští hackeři zaútočili na weby rumunských institucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Ruští hackeři v pátek provedli takzvané DDoS útoky (Distributed Denial of Service) na weby řady rumunských institucí. V jejich důsledku tak na několik hodin nebyly v provozu stránky úřadu vlády, pohraniční stráže, státních drah CRF či jedné z rumunských bank. Informovala o tom dnes agentura APA, podle níž se k útokům přihlásila proruská skupina Killnet. Stejnému uskupení se přičítá také nedávné napadení webů několika institucí v Česku.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rumunský ministr obrany Vasile Dincu uvedl, že se jednalo spíše o „symbolické útoky”, které by neměly mít vážnější následky a při kterých nebyly zcizeny žádné citlivé údaje.

DDoS útoky mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Kybernetický útok v Rumunsku následoval poté, co předseda dolní komory parlamentu Marcel Ciolacu při čtvrteční návštěvě Kyjeva uvedl, že Rumunsko zvažuje poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc. Moskva státům podporujícím Ukrajinu opakovaně vyhrožovala odvetou.

Kybernetická kanonáda proti Česku pokračuje. Hackeři sestřelili web ČT24

Bezpečnost

Útoky na české cíle

Hackerská skupina Killnet v uplynulých dnech zaútočila stejným způsobem jako v Rumunsku také na webové stránky řady institucí a médií v Česku.

Opakovaným nájezdům čelí například web Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Úřad totiž při útoku začne blokovat přístupy ze zahraničí, čímž udělá hackery prakticky bezzubé. Současná vlna útoků totiž pochází prakticky výhradně ze zahraničních IP adres.

Proruská hackerská skupina Killnet se přihlásila útokům na řadu českých cílů – v minulých dnech vyřadila z provozu web vlády, policie, hasičů, ale také stránky některých regionálních letišť nebo Českých drah.

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám