Hlavní obsah

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Brno

Kybernetické útoky na web Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) trvají už týden. Úřad je ale zmírňuje, aby obsah webu byl pro uživatele přístupný. Uvedla to mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Hackeři zaútočili i na další české weby, ve středu měly problémy s dostupností například weby ministerstva vnitra. K útokům se přihlásila ruská hackerská skupina Killnet.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle NÚKIB jde o takzvané DDoS útoky (Distributed Denial of Service). Tyto útoky mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

„Útoky na naše webové stránky začaly minulou středu a stále pokračují. Útoky ale zmírňujeme takovým způsobem, že pro uživatele je obsah webu dostupný,” uvedla mluvčí. NÚKIB podle ní stále neeviduje žádné závažné dopady útoků.

„Obranou proti DDoS útoku je znemožnit útoku dosáhnout cíle, kterým je server oběti. A to může být i zablokováním zahraničních IP adres. U každé oběti je pak dopad jiný, podle toho, jak je oběť na webové prezentaci závislá a odkud její uživatelé přistupují,” uvedla mluvčí.

Ruští hackeři provedli útok na Česko

Bezpečnost

Kyberválka hrozí i Česku

NÚKIB varoval již na konci února před „vzrůstající hrozbou kybernetických útoků a kyberšpionáže, které jsou spojeny s probíhajícím ozbrojeným konfliktem mezi Ruskou federací a Ukrajinou“.

V rámci tohoto varování vyzval úřad organizace a společnosti k „ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k provedení aktualizace informačních systémů a jejich komponent tak, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností“. Výzva se přímo týká i médií, která by podle NÚKIB mohla být také terčem útoku.

„K vydání tohoto varování přistupujeme z preventivních důvodů, protože hrozba vzhledem k aktuální situaci stoupla nad běžnou úroveň,“ prohlásil ředitel NÚKIB Karel Řehka. Zdůraznil přitom, že úřad tuto hrozbu z hlediska pravděpodobnosti „hodnotí na úrovni kritická“.

Kyberválka hrozí i Česku. Situace je kritická, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám