Hlavní obsah

Hypotéky zřejmě podraží

Právo, Novinky, svj, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby v Česku letos nejspíš porostou. Sazby hypoték sice koncem loňského roku ještě stagnovaly kolem dvou procent, většina ekonomů ale předpokládá, že letos mírně porostou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V roce 2021 se větší rizikovost klientů a oslabená ekonomika promítne do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst. Nečekejme ovšem žádné dramatické zdražování úvěrů na bydlení. V prvním pololetí se budou úrokové sazby hypoték pohybovat nejspíše v rozmezí dvou až tří procent,“ uvedla finanční specialistka z Hyponamiru.cz Veronika Hegrová.

Byty ve velkých městech zdražily o víc než 10 procent

Finance

Ke zdražení komerčních úvěrů, nejen hypoték, by vedlo především to, pokud by zvedla své úrokové sazby Česká národní banka. To, že k tomu v letošním roce dojde, se nedá vyloučit. Podle většiny členů bankovní rady ČNB se totiž ekonomický vývoj aktuálně obrací spíše k potřebě méně uvolněné měnové politiky, tedy k růstu úrokových sazeb ve střednědobém horizontu.

Češi si loni vzali hypotéky za 200 miliard

Finance

První prognóza, nad kterou bude moci rada vést zásadnější debatu o budoucím směřování měnové politiky, ale bude podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka až na začátku května. Na posledním měnovém jednání v prosinci nechala bankovní rada ČNB úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstala na 0,25 procenta.

O cenách rozhodují i zákazníci

Na hypotečním trhu působí mnoho hráčů vzájemně si konkurujících, o cenách hypoték tak do jisté míry budou rozhodovat i sami zájemci o úvěry na bydlení.

Pokud bude zájem o hypotéky stejně velký jako loni, banky nejspíše postupem času promítnou nárůst ceny zdrojů do cen hypoték a ty začnou zdražovat, soudí odborníci ze společnosti Golem Finance. V opačném případě, propadne-li se poptávka, soupeření o nové klienty se přiostří a zvyšování sazeb bude pro banky mnohem těžší, takže ceny hypoték by mohly ještě nějakou dobu stagnovat.

„V tuto chvíli je však s ohledem na vývoj ceny zdrojů určitě lepší počítat spíše s růstem úrokových sazeb,“ uvedl Libor Vojta Ostatek, ředitel Golem Finance.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový odklad splátek už se škraloupem

Plošné splátkové moratorium sice na konci října skončilo, klienti v nesnázích však opět mohou o odklad splátek úvěru požádat. Banky jejich žádosti řeší...

Češi si loni vzali hypotéky za 200 miliard

Navzdory dopadům pandemie si Češi loni sjednali nové hypoteční úvěry za více než 200 miliard korun. Vyplývá to z údajů finančních společností za listopad...

Výběr článků

Načítám