Hlavní obsah

Češi si loni vzali hypotéky za 200 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory dopadům pandemie si Češi loni sjednali nové hypoteční úvěry za více než 200 miliard korun. Vyplývá to z údajů finančních společností za listopad a odhadů expertů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Česká bankovní asociace (ČBA) za celý rok 2020 očekává objem nově poskytnutých hypoték kolem 210 miliard. Dozajista tak padl rekord z roku 2018, kdy banky a stavební spořitelny podle dat České národní banky (ČNB) prodaly hypotéky za 187 miliard korun.

V listopadu dosáhl objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a spořitelen 22,1 miliardy korun. To je o sedm procent více než v říjnu a o 39 procent více než v listopadu 2019. Loňský listopad tak byl nejsilnějším měsícem v prodejích hypoték v historii statistik ČNB.

Některé profese mohou narazit

Letos ale podle odborníků prodeje nových hypoték o něco klesnou. „Podle všech aktuálních ukazatelů se očekává, že na hypotéku nedosáhne každý a celkový objem sjednaných úvěrů bude pravděpodobně o něco nižší než loni. Banky budou u zájemců o hypotéku nadále pozorně sledovat zdroj příjmu a opatrnější budou zřejmě i v odhadech cen zastavovaných nemovitostí,“ uvedla finanční specialistka z Hyponamiru.cz Veronika Hegrová.

V následujících měsících mohou obavy bank dostupnost vlastního bydlení mírně zhoršit
Veronika Hegrová, Hyponamiru.cz

Podle ní se v přístupu bank, konkrétně ve výrazně nižším oceňování nemovitostí, než je jejich aktuální kupní cena, projevuje současná ekonomická nejistota spolu s hrozbou narůstajícího počtu nesplacených hypoték po ukončení loňského úvěrového moratoria.

„Již při první vlně pandemie koronaviru si banky navíc vytvořily seznam oborů a profesí, které tzv. lockdown rychle připraví o značnou část nebo dokonce veškeré příjmy. Konkrétně se jedná například o pracovníky v cestovním ruchu, hotelnictví, gastronomii, kultuře či volnočasových aktivitách. Lidé pracující v těchto oborech budou mít i letos malou šanci získat hypotéku,“ domnívá se Hegrová.

Hypotéky teď nejsou pro každého

Finance

„Zlomovým okamžikem může být vakcína nebo výrazné zlepšení epidemiologické situace, dodala.

Obavy bank mohou podle Hegrové v následujících měsících mírně zhoršit dostupnost vlastního bydlení. Češi si totiž budou muset na koupi vyhlédnuté nemovitosti připravit ještě více vlastních peněz.

„V případě nízké odhadní ceny nemovitosti je možné nabídnout bance do zástavy i jinou vhodnou nemovitost. V tomto případě je reálné pokrýt celou kupní cenu nemovitosti hypotékou,“ doplnila finanční specialistka.

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Finance

Hypotéky pak ovlivní i to, jaká bude nezaměstnanost. Pokud kvůli dopadům koronakrize poroste, jak ekonomové očekávají, řada případných zájemců o úvěr na bydlení si bude muset počkat. Podle hlavního poradce ČBA Vladimíra Staňury se ekonomika bude letos vzpamatovávat pomalu.

„Podle mého názoru hypoteční trh klesne. Sice ne dramaticky, ale rekordní rok 2020 se bude opakovat sotva. Zvýší se nezaměstnanost a úrokové sazby. Nedošlo k očekávanému poklesu cen nemovitostí. Ty naopak při nedostatku nabídky půjdou dál nahoru. Budou ukončeny vládní covidové programy. Tedy mnoho důvodů pro jisté ochlazení trhu,“ míní Staňura.

Zájemci o úvěr si letos připlatí

V posledním čtvrtletí loňského roku dosedly úrokové sazby hypoték podle expertů nejspíš již na pomyslné dno. „Banky nabízely hypoteční úvěry i za méně než 1,5 procenta ročně. V roce 2021 se větší rizikovost klientů a oslabená ekonomika promítnou do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst. Když sazby hypoték rostou, zájem o ně obecně klesá. Nečekejte ovšem žádné dramatické zdražování úvěrů na bydlení. V prvním pololetí se budou úrokové sazby hypoték pohybovat nejspíše v rozmezí dvou až tří procent,“ odhaduje Hegrová.

Index RPSN (průměrná roční procentní sazba nákladů) ČBA, který vychází z dat ČNB, byl v listopadu u hypotečních úvěrů 2,19 procenta. Proti říjnu tedy klesl o 0,05 procentního bodu. V listopadu 2019 byla sazba 2,53 procenta, u průměrné hypotéky se tak podle ČBA měsíční splátka snížila o více než 800 korun.

„RPSN i úrokové sazby jsou velmi nízko a trh je blízko svému dnu. Tedy spíš už na dně je,“ prohlásil Staňura. Pár měsíců se podle něj na této úrovni ještě udrží, protože banky se předhánějí ve svých nabídkách, kdo nabídne výhodnější cenu.

„Čím dřív se situace v ekonomice umoudří a věci se budou vracet ke svému normálu, tím dřív se trend obrátí a RPSN i úrokové sazby hypotečních úvěrů budou pomalu stoupat vzhůru,“ dodal expert ČBA.

Reklama

Související články

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Prodej nemovitostí v Česku zpomaluje, avšak jen mírně. Výraznějšímu poklesu cen pak brání levné hypotéky. Cena za metr čtvereční sice v září poklesla, ale...

Nový odklad splátek už se škraloupem

Plošné splátkové moratorium sice na konci října skončilo, klienti v nesnázích však opět mohou o odklad splátek úvěru požádat. Banky jejich žádosti řeší...

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Zájem o hypotéky ani za koronakrize nepolevil. Naopak, objemy poskytnutých úvěrů na bydlení letos trhají v Česku rekordy. Banky jsou ale kvůli nejistému...

Výběr článků

Načítám