Hlavní obsah

Češi si půjčují na bydlení nejvíc v historii

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Zájem Čechů o hypoteční úvěry neutuchá a je prakticky jisté, že letos bude pokořen rekord z roku 2016, kdy byl objem sjednaných hypoték téměř 226 miliard korun. Průměrná úroková sazba klesá už osmý měsíc v řadě, v listopadu prolomila hranici dvou procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se tentokrát snížila o čtyři bazické body a dostala se na hodnotu 1,98 procenta. Prolomila tak hranici dvou procent, pod kterou byla naposledy v březnu 2017.

Rekordní sumy, které si Češi letos na bydlení půjčili, jsou z velké části dány rychlým růstem cen nemovitostí, který se ani za koronakrize nezastavil. V listopadu banky poskytly hypotéky ve výši 26,9 miliardy korun, stal se tak pro ně druhým nejúspěšnějším měsícem v historii. Tím prvním byl také listopad, a to o čtyři roky dříve, kdy se objem poskytnutých hypoték dostal na celkovou částku 29,7 miliardy korun.

Padne hranice 250 miliard korun?

Od ledna do listopadu letošního roku dosáhl objem sjednaných hypotečních úvěrů částky 224,507 miliard korun. K překonání rekordu z roku 2016, kdy banky za celý rok poskytly hypotéky v objemu 225,8 miliardy korun, zbývá pouze 1,3 miliardy korun. Podle analytiků je tak jasné, že absolutní rekord padne, podle některých bude pokořena i hranice 250 miliard.

Rekordní sumy, které si Češi letos na bydlení půjčili, jsou z velké části dány rychlým růstem cen nemovitostí

V listopadu si do banky přišlo pro hypotéku celkem 9323 klientů, o 523 více než v říjnu. V meziročním srovnání to bylo o dva tisíce více. Na druhou stranu se rekordní listopad 2016 v počtu poskytnutých hypoték zdaleka porazit nepodařilo, tehdy si úvěry sjednalo celkem 14 386 klientů.

Průměrný úvěr je už skoro 3 miliony

Daná čísla tak potvrzují fakt, že ceny nemovitostí rostou. „Stále rostoucí ceny nemovitostí na českém trhu se promítají i do navyšující se průměrné výše hypotéky, která už dosahuje 2 887 178 korun,“ upozornil Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Jak dále uvedl, průměrná výše hypotéky se poprvé přehoupla přes hranici 2,5 milionu korun přesně před rokem a od té doby již vzrostla o téměř 382 tisíc korun.

Růst zájmu o úvěry na pořízení bydlení či rekonstrukce zaznamenávají letos i stavební spořitelny. Do konce listopadu poskytly úvěry za 61,4 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 34 procent.

Stavebnímu spoření se letos daří, krizi navzdory

Finance

Předražené byty

Podle provozního ředitele Century 21 Tomáše Jelínka třeba starší byty v dobrém stavu zdražují celorepublikově meziročně v průměru zhruba o desetinu, ve velkých městech je to však více. Výrazný růst nově poskytovaných hypoték i cen bydlení je podle České národní banky překvapivý. Zároveň se ale členové její bankovní rady domnívají, že u obou ukazatelů v následujících čtvrtletích s vysokou pravděpodobností růst zpomalí.

Pokračující silný růst cen nemovitostí zhoršil podle ČNB příjmovou dostupnost bydlení a způsobil nárůst nadhodnocení cen nemovitostí. Banka nadhodnocení odhaduje v průměru na 17 procent, ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů jde až o 25 procent.

Cena za metr čtvereční bytu v červenci rekordně vzrostla

Finance

Limity pro poskytování hypoték nicméně ponechala ČNB na konci listopadu beze změny. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) tak zůstává na 90 procentech. Zároveň centrální banka nepovažuje nyní za nezbytné další dva limity pro poskytování hypoték obnovit a ani zpřísňovat jiné parametry. V červnu totiž ČNB zrušila u posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (ukazatel DSTI). Předtím v dubnu zrušila limit poměru výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (DTI).

Realitní experti se ovšem shodují, že banky poskytující hypotéky se samy začínají připravovat na horší časy. Jedním z projevů je výrazně nižší oceňování nemovitostí, než je jejich aktuální kupní cena.

Hypotéky zlevňují, ale hůř se získávají

Finance

Reklama

Související články

Hypotéky už půl roku zlevňují

Zájem o hypotéky v Česku neklesá, naopak, minulý měsíc byl pátým nejúspěšnějším v historii. Hypotéky přitom i nadále zlevňují, průměrná úroková sazba podle...

Výběr článků

Načítám