Hlavní obsah

Byty ve velkých městech zdražily o víc než 10 procent

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů ve velkých městech loni opět výrazně vzrostly. V Praze podle dat realitní sítě Century 21 meziročně stouply o 13 procent, v Českých Budějovicích o 15 procent, v Brně či Liberci o více než 16 procent a v Ostravě téměř o čtvrtinu.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ceny podle odborníků tlačí nahoru stále velký nepoměr mezi nabídkou a poptávkou a nízké úrokové sazby hypoték.

Pád cen se nečeká

„Když vezmeme byty v dobrém stavu, zaznamenávají naše kanceláře růst okolo devíti procent, ale jak je vidět, v některých městech i daleko více,“ poznamenal provozní ředitel Century 21 Tomáš Jelínek.

„V porovnání se třetím kvartálem jsme koncem roku pozorovali stagnaci cen. Zatím se z toho ale nedá vyvozovat vývoj do budoucna. Situace je velmi nepředvídatelná, ale i v minulé krizi došlo k dopadu na ceny nemovitostí až po více než roce a k nejhlubšímu propadu cen po čtyřech až pěti letech,“ upozornil.

Očekávání lidí, že ceny nemovitostí začnou kvůli koronakrizi klesat, se tedy prozatím nenaplnila.

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Finance

„Ceny bytů, rodinných domů, stavebních pozemků a ostatních nemovitostí se odvíjejí hlavně od poptávky a nabídky. Poptávka po nemovitostech v dobrých lokalitách bude i letos převyšovat nabídku a prodávající nebudou mít žádný důvod snižovat ceny,“ míní Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Ceny rekreačních objektů či zahrad by podle ní měly vzhledem k rostoucímu zájmu o tyto nemovitosti nadále růst.

„K mírnému poklesu cen nemovitostí dojde maximálně v horších lokalitách, které jsou daleko od větších měst, mají špatnou občanskou vybavenost a nedostatek pracovních příležitostí,“ dodala.

Češi si půjčují na bydlení nejvíc v historii

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky zlevňují, ale hůř se získávají

Hypotéky letos zlevňují, jejich sazby padají i pod dvě procenta. Čechy to láká, ale na druhou stranu podmínky pro jejich získání banky zpřísňují. Sice to...

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Zájem o hypotéky ani za koronakrize nepolevil. Naopak, objemy poskytnutých úvěrů na bydlení letos trhají v Česku rekordy. Banky jsou ale kvůli nejistému...

Výběr článků

Načítám