Hlavní obsah

Rusové začínají s plynem pouze za rubly couvat

Moskva
Aktualizováno

Rusko nebude požadovat, aby odběratelé od dubna platili za zemní plyn v rublech. Z technologického hlediska půjde o delší proces, řekl ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruská vláda, centrální banka a plynárenská společnost Gazprom mají v pátek předložit prezidentu Vladimiru Putinovi návrh, jak by měly platby v rublech probíhat. Realizace má přijít později a termín dosud nebyl stanoven.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Rozhodně ne. Jak jsme uvedli dříve, platby a dodávky jsou časově náročným procesem. To neznamená, že by se mělo platit (v rublech) za zítřejší dodávku. Z technologického hlediska se jedná o delší proces,” odpověděl Peskov na otázku, zda by se od čtvrtka mělo za ruský plyn platit v rublech.

„Zatím nemám informace, v jaké podobě budou (návrhy) prezentovány. V každém případě budou tyto údaje k dispozici. Počkejme. Existuje pokyn od prezidenta, ten se musí splnit,“ dodal Peskov podle deníku Izvestija.

Odveta za sankce

Rusko požaduje změnu platebních podmínek v reakci na sankce Západu, kterým čelí kvůli invazi na Ukrajinu.

„Vzhledem k tomu, že prestiž například dolaru jako hlavní světové rezervní měny je vposledních letech spíše otřesena a důvěra v ostatní mezinárodně uznávané měny není v současné době na nejvyšší úrovni, jediná a nevyhnutelná alternativa k těmto procesům bude rozšíření praxe používání národních měn,“ vysvětloval mluvčí Kremlu Peskov.

Putin nařídil Gazpromu, aby za plyn přijímal jen platby v rublech

Válka na Ukrajině

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin kromě toho navrhuje, aby se rozšířil seznam zboží vyváženého za rubly, včetně prodeje obilí, ropy či dřeva.

Nic takového, shodl se Západ

Západní země ale platit v rublech odmítají s tím, že nic takového ve smlouvách není. V pondělí se na tom shodla skupina sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G7).

O rozhodnutí skupiny G7, tedy Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa, Spojeného království a USA, informoval německý ministr hospodářství Robert Habeck. Podle něj by platba v rublech byla porušením smluv.

„Ministři všech zemí G7 se jednomyslně shodli, že je takový požadavek jednostranným a jasným porušením současných smluv. Platba v rublech je nepřijatelná a my budeme apelovat na společnosti, kterých se tento požadavek týká, aby mu nevyhověly,“ prohlásil Habeck podle agentury AP.

V rublech vám nikdo za plyn platit nebude, vzkázal Západ Putinovi

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám