Hlavní obsah

V rublech vám nikdo za plyn platit nebude, vzkázal Západ Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G7) v pondělí odmítla ruský požadavek, aby za dodávaný ruský plyn nově platila v rublech.

Foto: Pool, Reuters

Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin požaduje platby v rublech kvůli ekonomickým sankcím uvaleným na jeho zemi v reakci na Ruskou invazi na Ukrajinu. G7 ale platit za plyn v rublech odmítá, protože nic takového v obchodních smlouvách není.

Jednomyslné rozhodnutí

O rozhodnutí skupiny G7, tedy Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa, Spojeného království a USA, informoval německý ministr hospodářství Robert Habeck. Podle něj by platba v rublech byla porušením smluv.

„Ministři všech zemí G7 se jednomyslně shodli, že je takový požadavek jednostranným a jasným porušením současných smluv. Platba v rublech je nepřijatelná a my budeme apelovat na společnosti, kterých se tento požadavek týká, aby mu nevyhověly,“ prohlásil Habeck podle agentury AP.

Platit za plyn v rublech? To ve smlouvě není, odmítají Němci Putinova nová pravidla

Ekonomika

Zadarmo to nepůjde, reaguje Moskva

Na otázku, jestli Rusko omezí dodávky plynu do Evropy, pokud nedostane zaplaceno v rublech, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí odpověděl, že ho samozřejmě nebude dodávat zadarmo.

Habeck čelil dotazu, co by Berlín dělal, pokud Rusko přestane plyn dodávat. „Jsme připraveni na všechny scénáře,“ odvětil, aniž by upřesnil, co přesně by spolková vláda chtěla dělat. Sama totiž přiznává, že závislosti na ruském plynu se letos není schopna zbavit. Je tedy možné, že bude následovat hra nervů, kterou rozhodne to, zda bude Rusko víc potřebovat evropské peníze, nebo Evropa ruský plyn.

Moskva blufuje, nebo je zoufalá? Ekonom hodnotí platby v bitcoinech

Internet a PC

Rusko se kromě požadavku plateb v rublech také pokusilo dohodnout se s některými zeměmi na platbách v bitcoinech. Server BBC upozornil, že tyto snahy Moskvy lze chápat jako pokus o posílení hodnoty rublu. Ten kvůli sankcím za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu letos ztratil již více než 20 procent ze své hodnoty.

Rusko navzdory sankcím zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy. Za vyvážený plyn Rusové denně inkasují až 880 milionů dolarů denně (19,7 miliardy korun). Gazprom za vyvážený plyn dostává z 58 procent eura, z 39 procent americké dolary a zhruba ze tří procent britské libry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám