Hlavní obsah

Když bude líp, mohl by se penzijní věk snížit, řekl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se Česku bude dařit, mohl by se důchodový věk případně ze 65 let snížit. Seniorům to v pátek na jejich konferenci v Praze řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je v ČR „určitě potenciál” spíš pro pokles hranice než pro její navýšení. Experti v Česku i zahraničí přitom již delší dobu upozorňují, že kvůli stárnutí populace hrozí v budoucnu problémy financování důchodů, a řešení vidí spíše v pozdějším odchodu do penze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„My jsme také zastropovali důchodový věk na 65 letech a nepočítáme s jeho zvýšením. Naopak. Pokud se nám bude dobře dařit, tak je tam určitě potenciál, abychom ho spíš snižovali,” řekl premiér.

Důchodový věk se v ČR zvedá každý rok o několik měsíců. Na 65 letech se zastaví ve 30. letech, kdy začne do penze odcházet silná generace takzvaných Husákových dětí.

Analýza: Rozsáhlá reforma penzijního systému je nutná

Ekonomika

Vláda má každých pět let dostávat zprávu o stavu důchodového systému a vývoji doby dožití. Podle výsledků má věk případně upravit tak, aby byl člověk v penzi čtvrtinu života. Dokument, který připravuje ministerstvo práce, dostal kabinet letos.

Z materiálu vyplynulo, že pokud by měla podmínka čtvrtiny života v důchodu platit, měla by se hranice pro odchod do penze dál posouvat, život se totiž prodlužuje. Vláda nerozhodla. Další zprávu dostane v roce 2024, kdy by měla o postupu znovu hlasovat.

„Až v roce 2030 je možné provést revizi této hranice,” řekl seniorům v pátek premiér.

Reformu penzí potřebujeme, ale tohle není reforma, říká ekonom Zámečník

Ekonomika

Podle expertů není důchodový systém beze změn dál udržitelný a situaci zkomplikuje právě stanovení maximální hranice věku v době, kdy do penze půjdou nejpočetnější ročníky. Výdaje se tak výrazně zvednou.

Podobný problém řeší i další evropské země. Pozdější odchod do penze chystá například Nizozemsko, jehož penzijní systém byl v nedávném srovnání hodnocen jako nejlepší na světě.

Levné peníze už drtí i nejlepší penzijní systémy na světě

Ekonomika

Babišův kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení slíbil, že připraví důchodovou reformu. Premiér na seniorské konferenci řekl, že vznikla důchodová komise.

Info
Na konci září Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela 2,89 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních penzí. Starobních důchodů bylo 2,41 milionu. Průměrná starobní penze dosahovala 13 436 korun.

„Myslím si, že bychom měli především napravovat staré křivdy, to znamená řešit rozdíl mezi starobním důchodem pro muže a ženy, tam je velký rozdíl. Samozřejmě se připravují změny, které by to měly napravit. Trošku to dlouho trvá," uvedl Babiš. Dodal, že doufá, že ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řešení brzy předloží.

Maláčová se z konference seniorů kvůli nemoci omluvila. Srovnání penzí mužů a žen začala ve vládě prosazovat ona. Už dřív uvedla, že reforma důchodového systému není potřeba a nutné je spíš odstranit nespravedlnosti. Proti dalšímu navyšování důchodového věku se důrazně postavila.

Vláda už s výraznějším růstem penzí nepočítá

Vláda pro rok 2021 už zřejmě nepočítá s výraznějším navyšováním důchodů, než nařizuje zákon. Průměrná penze by se měla dostat na 15 116 korun. Měla by tak být o 790 korun vyšší než příští rok, vyplývá z dalších vyjádření premiéra na konferenci.

Vláda letos a příští rok lidem v penzi přidává výrazněji nad zákonná pravidla, a to v průměru o 900 korun. Prosadila kvůli tomu změnu zákonů s úpravou valorizace, která platila jen pro jeden daný rok.

Že vláda neplánuje už přidávat výrazněji a nad rámec zákona, ukázaly letos v létě návrhy ministerstva financí k přípravě rozpočtu a s výhledem na roky 2021 a 2022. Zatímco v příštím roce se má podle podkladů na důchody vydat o 36,9 miliardy korun víc než letos, v roce 2021 by to mělo být meziročně o 26,9 miliardy víc a v roce 2022 víc o 17,4 miliardy. Seniorů přitom přibývá a na odpočinek nastupují lidé s vyšší penzí než dřív.

Reklama

Související články

Důchodová komise plánuje minimální penzi

Důchodová komise debatovala o zásadách nastavení případného minimálního důchodu v Česku. Propočty a simulace i s dopady na státní rozpočet by měla dostat...

Výběr článků

Načítám